Detta är för bra skrivet för att få lämnas åt sitt ödé. Sverker Sörlin skriver i kulturdelen i dagens DN om att “Jan Björklunds skolpolitik leder till ökade klyftor.”

Citat:

Björklunds idé om kunskap har inga riktiga finesser och ringa stöd i forskning. Den har några grova beståndsdelar. Mät kunskap tidigt och ofta. Skilj ut de högpresterande från de svaga, för dem gärna till andra skolor med elitklasser. Skilj tydligt mellan teoretiskt och praktiskt. Låt ”de praktiska” gå yrkesprogram, bli lärlingar. Låt helst inte människor få en andra chans, minska kraftigt på komvux.

Jag har undrat hur länge denna bluff ska få fortgå. När kommer Björklunds skolpolitik att räknas som ett misslyckande? När det inte råder lika förutsättningar i vårt skolsystem så kommer resultaten att bli lidande.

Vi ska ha en bra skola för alla, inte bara för medel- och överklassen. Vi måste bygga en vettig skolpolitik även för de med sämre förutsättningar. Annars har vi fortsatt dykande resultat för den svenska skolan.

Bloggar:
Andreas Bergström – Lögner på DN kultur om Björklunds politik
Roger Jönsson – Ny skolpolitik – Låt eleverna på gymnasiet “handplocka” sin egen utbildning
Öpedagogen – Vad händer med skolan efter valet 2010?
Karin Bergh – Jan Björklund yrar i nattmössan om jantelagen i skolan

Media:
DN.se – Sverker Sörlin: “Jan Björklunds skolpolitik leder till ökade klyftor.”

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant.

3 Responses

  1. Björklunds skolpolitik representerar ett nödvändigt skifte för att bryta decenniers grundläggande fel i socialdemokratins politik som kännetecknas av önsketänkande och bristande kunskaper om elevernas utveckling och interindividuella skillnader. Björklunds utbildningspolitik har starkt stöd i modern forskning, se fakta presenterade på “Sture Erikssons hemsida”.