Om vi i Sverige inte kan enas, hur ska då världen kunna göra det?” utbrast ordföranden Hans Jonsson när klimatberedningen tillsattes för snart ett år sedan.

Ja, det är ju frågan. Majoriteten kunde inte komma överens ens sinsemellan, lilla jokern fp försöker att positionera sig inför 2010 och slänger in kärnkraftskortet till de övrigas besvikelse. En besvikelse kd’s Anders Wikman hade svårt att dölja ikväll.

Hade nu majoriteten klarat av att syna oppositionens bud på 40 procent och koncentrerat klimatarbete i Sverige så hade man avväpnat ett av oppositionens viktigaste vapen i valrörelsen 2010. Det gjorde man nu inte och kommer nu att dra på sig kritik för att man inte gör tillräckligt på klimatområdet.

Istället väljer man att förorda en 38 procenttig sänkning, 8 av dessa kan göras genom att investera i teknik som leder till minskade utsläpp i utvecklingsländer, så kallade flexibla mekanismer.

Av detta drar jag slutsatsen att regeringen inte prioriterar klimatet som fråga nummer ett och att man nöjer sig med att bara vara nummer två i åtgärder i Sverige. Mycket talande och detta kommer man få höra av framöver.

Länkar, SvD1, SvD2, DN1, DN2.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , .

5 svar

 1. Vänsterpartierna vill förstås alls ionte vara överens med regeringen, oavsett vilken utsläppsnivå som föreslås, eftersom man vill ha profilen att under alla omständigheter vara duktigast i miljöpolitiken.

 2. Troligen rätt slutsats. Förhoppningsvis är prioriteringen satt på att återställa det av ett visst partis 60++ års ’verkande’ sönderkörda svenska samhället. När detta är avklarat kan, i den mån det öht. föreligger behov, miljöfrågorna [åter-] upptas.

 3. Thomas
  Det sönderkörda svenska samhället gav det sista året innan regeringsinnehavet växlade från rött till blått mer folk i arbete är nuvarande regerings första år. På det hela taget så har vi haft en mycket positiv trend ett tag nu mycket tack vare den goda konjunkturen. Men nu verkar det vända.

  Din efterlängtade så kallade återställare är bra för vissa, men inte för alla. Klyftorna ökar, långtidsarbetslösa är fortfarande arbetslösa, nystartsjobben har inte lett till permanenta jobb och 400 000 fler står helt utan inkomstförsäkring idag.

  Flykten från a-kassan har gjort att staten får in en dryg miljard kronor mindre än beräknat, står det att läsa i DN idag för övrigt.

  Dessutom att det i din blå framtidsversion knappast föreligger behov av miljö och klimatarbete säger mycket om din nyliberala tro. Skrämmande.

Kommentarer är stängda.