Jag har blivit utmanad av Lena att redovisa mina läsvanor. Nedan är mitt svar:

1. Hur många böcker äger du?
Det tar tid att räkna alla så det undviker jag. Men hemma här har vi kanske en 400 till 500. På senare år så har jag främst köpt facklitteratur. Sedan har ju barnen en hel del böcker. Barnböcker får man gärna många av. De är i stort sett omöjliga att slänga. Bra att ha till kommande generationer.

2. Senast köpta bok
Vad gäller facklitteratur så var det boken Automating UNIX and LINUX Administration, Kirk Bauer. Annars var det Förebilder och berättelser för hopplösare, direkt från författaren själv. Det vill säga Anders Carlberg, en man att inspireras av.

3. Senast lästa bok
Jag läser sällan hela böcker från pärm till pärm. Egentligen så är det mest facklitteratur som jag läser nuförtiden och då mest datalitteratur, främst då om Unix, Linux och Open Source. Men ovan Förebilder och berättelser för hopplösare, Anders Carlberg har jag läst hela rätt nyligen.

4. Fem böcker som betytt mycket för mig (som jag läst minst 3 gånger).

Roman om ett brott, Sjöwall & Wahlöö. Jag har läst hela serien, 10 böcker fram och tillbaka ett flertal gånger igenom åren. Det är en utmärkt samhällsskildring. Fina miljöskildringar från främst Stockholm men även Malmö och andra orter. Det slutna rummet är en av favoriterna.

Vid avgrunden, Gitta Sereny. Det är boken om kommendanten i Treblinka. Utrotningslägren under andra världskriget styrdes av bara blott fyra män. Franz Stangl från Österrike vare en av dem. Boken förmedlar nödvändig kunskap om en gränslös ondska. Jag har inte läst den tre gånger.

Varulven, Aksel Sandemose. Sandemose som myntade begreppet Jantelagen har i Varulven skrivit om Erling och Felicia. Samma Felicia som Cornelis sjunger om. Jag fick boken i julklapp av min dåvarande flickvän 1987. Erling är en tapper människa och om Felicia kan man bara drömma.

Diktsamlingen Lila luft, innehåller ett urval av den i Rumänien födde judiske och tyskspråkiga poeten Paul Celans dikter (1989 – Norstedts) i tolkning av Anders Olsson och Håkan Rehnberg. Det är få diktare från ett främmande språkområde som har haft samma stora inflytande på svensk poesi som Paul Celan. Det är ansträngande att läsa honom men väl värt mödan. En livströstare. Annars läser jag sällan poesi tyvärr.

Konsten att se, John Berger. En mycket spännande bok men inte i bemärkelsen spännande som i en thriller eller deckare. John Berger skriver om hur vi människor uppfattar vardagen och hur vi riskerar att missuppfatta den om vi inte anstränger oss att förstå de olika sätten att se och betrakta densamma. En ren upptäckarbok som jag återkommer till då och då.

Några inspirerande författare som jag inte kan låta bli att nämna är Sven Lindqvist, Joseph Conrad, Paul Auster och Anders Ehnmark.

5. Fem personer som jag skulle vilja svarade på de här frågorna också.
Det känns svårt att hitta 5 personer som inte redan svarat på dessa frågor. Men här är ett försök. Några av dem har säkert redan svarat.

Anna Ardin som bloggar från Buenos Aires, Argentina. Det vore intressant att få läsa mer om hennes läsvanor.

Laila Naraghi kommer från Oskarshamn och sitter i SSU:s förbundsstyrelse och verkar vara en mycket språkbegåvad person. Vad har hon för läsvanor tro?

Tobias Lindberg är en ny bloggbekantskap för mig och har en fin banner med svartvita bilder på sin blogg.

Joakim Johansson är också en ny bloggbekantskap. Han är en sportintresserad internationalist och arbetar på Palmecentret.

Maryam Yazdanfar med bakgrund i Teheran. Bor och verkar i Solna. Arbetar med ord och progressiv politik utifrån en socialdemokratisk grund.

3 Responses

 1. En ära.

  1. Hur många böcker äger du?
  Fullt, i Uppsala, Buenos Aires och hemma hos mamma och pappa som ska flytta. Jag är materialist på det sättet att köper många fler böcker än jag läser. Samlar på nobellpristagarlitteratur, eller, typ ända tills jag upptäckte att nobelkommittén varit värsta diskriminerarna.

  2. Senast köpta bok
  Harry Potter and the half blood prince OCH DEN VAR SKIT! Åh vad sur jag blir. Inget slagsmål, ingen lycklig kärlek, ingen spänning och så måste den där kärringen mörda Humlesnurr på slutet. Tur att jag inte läste den på svenska, för jag stör mig på att namnen eller formlerna inte är barnboksmässigt översatta.

  3. Senast lästa bok
  Mattias läser Pianolärarinnan av Elfriede Jelineck högt för mig, sista bok jag läste själv var annars Reporte anual de los derechos humanos en Uruguay av organisationen SERPAJ.

  4. Fem böcker som betytt mycket för mig (som jag läst minst 3 gånger).
  På äventyr i Kanadas skogar. Om indianen evigt ung som överlevde hela sin stam och är polare med en dansk. Min pappas favoritbok. Och sen har jag inte läst någon bok över huvud taget mer än tre gånger. Kanske typ Långben går på marknad och såna som man kan läsa på några minuter. Jag tycker att det är onödigt att läsa böcker igen. På samma sätt som jag avskyr när folk vill kolla på samma film som de redan sett en gång till. Det finns så mycket på att göralistan ändå!.

  Crónica de una muerte anunciada (Krönika över ett förebådat dödsfall) (två gånger)
  Egalias döttrar (en gång)
  Grottbjörnens folk (en gång)
  1984 (en gång)