Axén Olins plötsliga avgång har tagit alla på sängen. Beklagligt tycker de allra flesta och visst är det så. Det är tråkigt att en ensamstående trebarnsmor inte skulle kunna verka som professionell politiker. Samtidigt finns det fler nivåer att arbeta på om man är intresserad av politik vill jag nog påstå.

Vi kräver allt mer av våra medmänniskor i detta land. Kanske skulle vi må bra att för en gångs skull ta ett steg tillbaka. Kravmentaliteten och stressen skördar sina offer. Jag undrar om kraven är extra höga hos moderaterna? Mikael Söderlund har nyligen aviserat sin avgång och i Sundbyberg bytte moderaterna ledare som en annan byter strumpor. Ulf Kristersson säger sig inte vilja styra han heller.

Redan tidigt i livet vill man skruva upp kraven, betyg och prestationer måste vara på topp. Annars är man värd mindre på marknaden. Vi måste ha en skola i världsklass, heter det. Måste vi verkligen det och vad betyder egentligen världsklass och hur mäter man detta egentligen. Hur mår våra barn i skolåldern idag? Är det någon som bryr sig om det?

Med den toppposition som Axén Olin hade måste man ha ett gott stöd hemma, man måste vara frisk, gärna vältränad och uthållig. Framför allt så bör man vara fri från alkoholen. Hur många i dagens svenska samhälle uppfyller dessa krav, tro? En hel del gör det inte. Gudrun Schyman gjorde det inte. Henne tvingade man att avgå och om henne skrev inga hyllningsartiklar.

Har jag fel och är jag elak? Elak, ja det är jag säkert i detta fall.

Men för mig finns det ingen strömning i dagens politiska Sverige som mer driver på denna kravmentalitet än ”De nya moderaterna”. Kristina Axén Olin står för en politik som jag har mycket svårt för och som jag har vigt resterande delen av mitt liv till att bekämpa.

Det var inte länge sedan Axén Olin mässade ut från talarstolen i Stockholms fullmäktige, ”Vi har segrat”. Hon syftade på den politiska process hos framförallt moderaterna som lett fram till att vi brommabor får Bromma flygfält i ytterligare trettio år utan möjligheter till politisk påverkan i framtiden.

Omvandlingen av allmännyttan till bostadsrätter, försäljningen av bostäder och centrum till brittiska Boultbee och andra privata värdar samt satsningarna på de usla Jobbtorgen är några av andra politiska åtgärder moderaterna och Axén Olin företagit sig på senare tid.

Jag känner henne inte personligen och skulle möjligen inte heller ha något emot detta, tror jag. Politik och person är som bekant olika saker. Men som sagt, det är beklagligt är att ensamstående mammor inte klarar att vara ledande politiker. Lika tråkigt är att färre och färre vill engagera sig i partipolitiken, mammor, pappor och andra. Det är något som vi måste ändra på, men hur?

Så till det andra ”avhoppet”. Sören Wibe, säger sig ha arbetat mot EU i arton år och förlorat. Jag ser EU som en möjlighet och en nödvändighet. Just nu är EU ett högerprojekt i mycket. Men det behöver inte alltid vara så och jag tror att EU inte blir mindre nödvändigt för det. Men tyvärr Wibe, din arena är inte socialdemokratins arena. Bra att du lämnar, du gör säkert mer nytta någon annanstans!

”Sura gubbar gör sig bäst på bio”, som ”Käringen mot strömmen”, Eva Rundkvist uttrycker det hela.

Kristian Krassman har skivit om Axén Olins plötsliga avgång, likaså Eva Rundkvist och Helena Markstedt

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant.

Och tidningarna de skriver: DN 1,
DN 2, SvD 1, SvD 2.

8 Responses

  1. Morfar Lasse sa…
    Med- eller motspelare spelar ingen roll! En skadad är alltid en skadad, även om den tillhör motståndarna.

    Den inställningen visar du klart för oss att du delar, att vi båda sedan hoppas att Carin blir “kvar på stolen” är en annan sak. Dessvärre kommer moståndarna att sätta in en ny spelare utan sinne för “finliret”.

    En utan sinne för “liret” överhuvutaget var Wibe. Han har nu valt att “smita köksvägen”. Vilket är en sorti till de flestas glädje. Det är en väg som de flesta, som inte klarar jobbet tar.

    Anders. Du visar oss läsare, att Du tillhör dem med en klok distans till problem och verkan. Fortsätt att jobba så här och jag loovar dig fortsatt beundran.

    Lasse i Spanien

  2. Efter år och år av vänsterstyre har det i Sverige blivit fult att ta t.ex. hjälp i hemmet, ha hög lön, ha en för fin bil, ha privat sjukvård, eller ha något som inte medelsvensson kan ha. Det är fult att inte ha tid att dammsuga sitt hem själv och det är fult att på något sätt vara bättre än någon annan. Det svenska skolsystemet har dragit alla över en kam, alla ska gå i kommunala skola och erbjudas samma minsta gemensamma nämnare av utbildningsnivå, oavsett om man har höga talanger eller för låga. Alla ska helst vara precis som alla andra. Vissa har en helt annan press och ansvar på jobbet men förväntar sig ändå bete sig som gemene man utan att ta hjälp – det vinner man inga röster på i Sverige.

    Din analys om att moderaterna driver ett kravsamhälle tycker jag inte är applicerbart i frågan. Kristinas avgång har inte med 2 års moderatpolitik att göra, det har med svenskens grundsyn om att även en toppolitiker ska försöka vara så vanlig som möjligt för att kunna ha det jämställda folkets förtroende.

  3. johnny

    Jag tror att Kristina Axén Olins avgång har att göra med just hennes förutsättningar att klara jobbet, precis som jag skrev. Ensamstående mamma, bristande stöd och nätverk samt problem med alkoholen men även den tuffa verklighet en toppolitiker verkar i påverkar naturligtvis. Här verkar det som om moderata politiker lever i en tuffare värld än andra. Det tror jag beror på att människor i Sverige vill ha rättvisa och jämlikhet. Vill man försämra för de sämst ställda ska man få skit resonerar väl många. Det är många i Stockholm som är förbannade på det moderaterna gör på bostadsmarknaden, exempelvis.

    Jag delar inte din uppfattning att Axén Olin med sin höga lön på 99,990 kronor i månaden skulle vara förmer och bättre än någon annan bara för att hon tjänar bra och har ett avancerat yrke. Den uppfattningen står högern för och den uppfattningen gör mig förbannad.

    Angående den svenska skolan. Johnny, har du frågat dig varför flickor i dagens skolor mår så dåligt? Är det för att de ha för få krav och prov och för många stödjande vuxna i skolan omkring sig?

    Borgarna har misslyckats i sin ”famösa” satsning på skolorna i Stockholm. I år går hälften av grundskolorna och tjugo av tjugosju gymnasier back och det beror på kostnadsökningar och att borgarna hela tiden lägger besparingar på skolan, i år en besparing på 153 miljoner kronor, förra året en besparing på 150 miljoner kronor.

    “Skolan är nog den största vinnaren.”
    Kristina Axén Olin (m) om budgeten i Aftonbladet 9 november, 2006

    Om man som Axén Olin kallar besparingarna i skolan för en satsning eller försämrar för folks boende som man nu gör innerstad och ytterstad. Ja, då är det inte konstigt att folk blir förbannade och gör livet jobbigt för en. Det blir jobbigt att vara ansvarig politiker. Det kan man tycka är rättvist …..

  4. Pingback: Eniro - Nyhetssök