11,3 procent av arbetskraften saknar arbete nästa år enligt prognos från Arbetsförmedlingen. Antalet arbetslösa förväntas då uppgå till 539 000 personer. Det prognostiseras vidare att vi nu snart kan se ett trendbrott i ökningen av antalet arbetslösa.

Minnena från 1990-talets Sverige förskräcker. Även om trenden planar ut och en viss efterfrågan av arbetskraft uppstår i vissa branscher tror jag på en lång period, eftersläpning där vi får kämpa hårt med siffror, ekonomi och ohälsa.

En fråga som infinner sig hos åtminstone mig är hur mycket kostar dessa arbetslösa, i försörjningsstöd och elände? Hur är det att växa upp med en mamma som saknar arbete?

Jag är verksam fritidspolitiker i Bromma där jag även sitter i Sociala delegationen, det vill säga socialnämnden. Det är där vi fritidspolitiker först möter bördan av ett ökat behov av försörjningsstöd, möter ökande behov av vård och tvångsvård av barn och unga vuxna.

Denna verksamhet går en mycket tuff framtid till mötes, är jag rädd. De sociala kostnaderna kommer att öka och för mig som engagerad politiker är det av vikt att dessa kostnader fördelas rättvist och solidariskt.

Citerat Johan Westerholm:

Vi kommer se tragedier och stora egendomsförflyttningar när den enskilde tvingas sälja det han har för att “kvala” in till socialt stöd när den nya A-kassans effekter klingat av. I Stockholm har vi knappt sett något av detta i någon större omfattning ännu med undantag för anställda vid Scania i Södertälje. Men det kommer, det är jag övertygad om. När? Gissningsvis i oktober-november beroende på en rad faktorer och eftersläpningar.

Blogg:
Johan Ulvenlöv – Noterat: Jobbävningen i bloggosfären fortsätter
Johan Westerholm – Det är dags att gå vidare
Claes Krantz – Det nya fattigsverige växer under alliansen – 540000 arbetslösa 2010
Mona For President – Över en halvmiljon utan jobb!

Media:
SvD – Antalet arbetslösa stiger nästa år
DN – Relacom varslar 700 tekniker
DN – Arbetslösheten stiger till 11,3 procent
DN – Volvo Aero säger upp 160

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , och annat intressant.

2 Responses

  1. Enligt arbetsförmedlingen fick 10.000 nyanlända ( 2 år) immigranter jobb, men då det ju är ca 100.000 per år som kommer till Sverige så måste man ta bort den siffran ur statistiken för att bara se den inhemska arbetslöshetsökningen osv. Den andra är ju importerad arbetslöshet.
    Och det kommer tat fortsätta så, eftersom ANTALET jobb som finns minskar genom effektivisering flytt av produktion och outsourcing till tex indien. till och med kommuner ska börja med det nu)
    Det spelart alltså ingen roll vilka åtgärder som görs eller om segregationen minskas. alla lediga jobb i landet räcker ju inte till alla olika typer av arbetslösa som finns.
    Dags att minska invandringen, eller åtminstonde bara ta in de som KAN få de jobb som finns, som Canada gör tex. Annars kommer kostnaden hela tiden öka och när den stora pensionsavgången sker blir det en kostnadskrasch i Sverige. Det borde varenda politiker veta.