Det ljusnar i ekonomin sägs det. På arbetsmarknaden ser det däremot dystrare ut. Idag har nya siffror kommit från Statistiska Centralbyrån, SCB:s arbetskraftsundersökning, publicerad den 5 november 2009.

Regeringen Reinfeldt är fullt upptagna med att ratta ordförandeskapet i EU. I rådande stund är statsministern i New Delhi för att prata klimatfrågor. Här hemma växer arbetslösheten och utanförskapet.

Några siffror:

Dem är många nu, de utan arbete. Det hade varit bra med en hygglig A-kassa att luta sig mot för alla som blivit av med arbetet. Men icke då……

Förutom att ha saboterat A-kassan så formligen älskar regeringen att vända och vrida på siffrorna. Så pass mycket att alla begrepp ställs på huvudet och en dimma framträder. Vilket torde vara avsikten då man har svårt att ta ett misslyckande på arbetsmarknadens område.

”Vi tar oss an den historiska uppgiften att se till att fler får jobb. Då måste man sluta ägna sig åt att dölja den svenska arbetslösheten genom att kalla den för något annat”. Fredrik Reinfeldt när han talade på TCOs kongress, 2007-05-08.

Ledamöter från Alliansen, bland andra Désirée Pethrus Engström (KD) bördig från Bromma skriver i en debattartikel:

“Före valet i juni 2006 befann sig 1 693 000 personer i utanförskap.”

Det är svårt att förklara försöket från dessa ledamöter med något annat än medveten vilseledning. Det märkliga med den påstådda siffran är att Moderaterna själva har påstått att siffran för utanförskapet i augusti 2006 var 1 209 000 personer. Länk: Utanforskap 2009 – Moderaternas egen definition.

Det är verkligen bekymmersamt att en regering och en allians ser som sitt val att trixa med siffror på detta sätt.


Bloggat har:

Monica Green: “Maudan trixar och fixar”.
Johanna Graf – Vem har egentligen rätt? Kvinnorna!
Alliansfrittsverige – Sysselsättningen kan inte räknas i absoluta tal, det blir absurt.
Johan Westerholm – Om att sy kläder av skuldsedlar.
Iakttagaren – Är hon panikslagen- eller?
Anne Skåner (Arvid Falk): “Maud Olofsson lever i en egen värld”.

Media:
Tomas Eneroth, Politikerbloggen – “Maud Olofsson försöker dölja den ökade arbetslösheten”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , eller annat intressant.

2 Responses

 1. Man borde ju kunna göra en beräkning. Ta antal tjänster i alla företag och i det allmännas tjänst. dvs alla möjliga plaster för anställda.
  Räkna sedan befolkning som kan ta arbete.
  Räkna bort alla som är sjuka just nu.
  Resultatet torde bli att jobben inte räcker ändå utan snarare minskar.
  Och så lägger man till antalet människor som invandrar + uppnår arbetsför ålder under året så får vi ökningstakten på antalet arbetslösa med status quo i antalet platser.

  Sedan kan man fundera, Hur löser vi detta? Fler arbeten? färre invandrade, fler företag genom bra regler? fler som tas bort ur kolumnen för anställbara genom förtidspension?

  För som det nu är pratar ALLA om fel saker. MAn kan tex mionska kostnader genom att få bort folk från sjukpenning, men det löser inte grundproblemet, det är bara konstgjord andning. Kostnader för alla som inte är i arbete kommer att överstiga intäkterna.