Nu har alliansen kört i diket. Läs gärna Eric Erfors belysande och väl skrivna artikel i Expressen – om när Alliansens i Bankeryd tog en rövare och lovade spara 8 miljarder. Det vart fel eller det var osant eller det var bara slarvigt. Jag vet inte hur man ska kategorisera denna blunder från Alliansen. Det är inte med lite skadeglädje jag läser kommentarerna från Alliansens håll.

– Det är en bra fråga, säger folkpartiets ekonomiska företrädare Karin Pilsäter på frågan hur man ska få ihop 8 miljarder redan första året.

– Det är ett skäl till att vi haft ett lägre belopp från början, vi har varit tveksamma hela tiden, men det har hävdats bestämt att det här är genomförbart, säger Karin Pilsäter.

Eric Erfors konstaterar i sin artikel:

På moderatstämman i Örebro hörde jag moderat efter moderat beklaga sig över den djupt orättfärdiga och sanslösa beskattningen av bilister. I Stockholm ser blåa moderater rött så fort de tänker på Billströms biltullar.

Även de nya moderaterna borde i ärlighetens namn också protestera mot den miljardnota – ja, i sinom tid når de kanske upp till 8 miljarder – de vill att bilisterna ska straffbeskattas med via Alliansens budget.

Att vara bilägare efter valet 06 kan bli en dyr affär. Läs också Rättvis och balanserad’s postning i ämnet.

4 Responses

 1. Hörde att valet om miljöskatterna för att köra in till stan kommer att vinnas av moderaterna i innerstaden, dvs att de kommer att rösta på socialdemokraterna. Så det är nog det Eric Erfors syftar till att se rött. För den som har råd med nya lyxiga miljöklassade bilar måste det vara toppen att i fortsättningen slippa slåss om parkeringsplatser samtidigt som det är gratis parkering. Vidare att man får en gräddfil till och från stan utan att behöva betala för detta. Förutom att man slipper upp till 2/3 av förmånsvärdet, slipper bensinskatt och annat. Det är onekligen inte dumt att ha en kvart på Östermalm som socialdemokraterna använder skatterna för att styra folks beteende.

 2. Det vore trevligt om detta vore sant. Att moderaterna i innerstaden röstar på socialdemokraterna. Jag tvivlar men kanske har du rätt. Om nu Alliansen gör det dyrare att ha bil generellt samt (S) i Stockholm lockar med ett förmånliga erbjudanden? Så vem vet? Moderaterna verkar vara lättfotade nu för tiden och kunna överge många av sina käpphästar i all hast. 😉

  För övrigt anser jag att staten har en skyldighet att styra folks beteende….

 3. Du menar att det är trevligt med ett fd arbetarparti som röstas fram av direktörer eller ett fd direktörsparti som röstas fram av arbetare för att det mest lönar dem? Varför inte, då kan väljarna rösta på sakinnehåll i stället för vad partierna gjorde för 100 år sedan.

  På tal om det finns ytterligare ett argument för direktörsfamiljer med barn att rösta på socialdemokraterna. Maxtaxan på dagis har blivit populär bland höginkomsttagare. En tvåbarnsfamilj räknar med att låginkomsttagarna nu håller dem med en sprillans ny Volvo och det är inte dåligt. En röst på moderaterna kan ta bort denna möjlighet.

  Likaså att en röst på moderaterna kan innebära att inte låginkomsttagare ska behöva försörja höginkomsttagare med en utökad sjukförsäkring och a-kassa.

  Håller helt med dig om styrning. Det gör man bäst med skatter. Mest beskattat i samhället är arbetskraft eftersom staten inte vill ha nya jobb utan att direktörerna ska flytta ut sina företag till låglöneländer och att vi ska slippa nya företagsetableringar. Antar väl att det är en del av u-landshjälpen så smulorna av det som blivit kvar sedan direktörerna tagit sitt kommer barnarbetarna till godo. För att påskynda processen styr också staten med förmånliga villkor för att man sedan ska lägga sig på sofflocket och inte starta en egen verksamhet.

  Eller får man inte se styrningen från det hållet? 😉

 4. Rösta efter sakinnehåll och lägga undan ideologierna? Nä, så enkelt är det inte och det kommer heller inte att bli så. Jag tror att det är lätt att tappa fokus och gå vilse om man släpper sin ideologiska plattform.

  Alliansen spänner bågen väldigt högt. Det gäller nu att de verkligen gör ett bra val och tar över regeringsmakten tror jag. Annars blir de stora ideologiska förflyttningarna svåra att försvara. Mittenpartierna anpassar sig mycket till Moderaterna och vi kan få se svekdebatt som den som drabbade Centern efter att ha samarbetat med (S) tidigare. Det är lätt att förlora sina ideal. Svårare att erövra nya på ett trovärdigt sätt.

  Maxtaxan fokuserar på barnen inte föräldrarna. Även om det är dom som betalar. Barnen väljer inte om de ska födas i Danderyd eller Botkyrka. Alltså är det lika för alla barn.

  Styrning och en stark stat, kan det vara en nackdel? När staten smiter från sitt ansvar kan det gå illa. Såsom i New Orleans där den amerikanska staten underlåtit att underhålla stora infrastruktursatsningar såsom i dammar och vallar. Underhållet kostade pengar. Pengar som kunde användas i krigsmakten. Nu får man betala en mycket större nota än vad det samlade underhållet skulle ha kostat.

  Det ska bli intressant att följa utvecklingen där borta. Är det stopp nu för fler skattesänkningar? Kanske det till och med är dags att prata skattehöjningar istället?