Brommas största skola med hela 870 elever saknar föräldraförening. Delvis eftersom både hörselklasserna och Ulvsundaskolan, en enhet under Alviksskolan har sådana. Men som sagt den stora Alviksskolan saknar föräldraförening och har gjort detta sedan år 2000 ungefär.

Så alla föräldrar med barn i Alviksskolan, de finns en hel del lokala läsare av denna min blogg vilket glädjer mig mycket – hör av er till mig om ni som jag är intresserad av barn och ungdomars utveckling, skolgång och framtid. Så ska vi starta en föräldraförening tillsammans! Ni når mig på lowdin@gmail.com.

En föräldraförening kan arbeta för att samarbetet mellan hemmet och skolan ska utvecklas, samtidigt som föräldrarnas roll och inflytande i skolan stärks. För att uppnå detta ska en förening sträva mot att bevara (och skapa nya) goda relationer mellan skolans personal, elever och föräldrar. En föräldraförening arbetar också för att stärka gemenskapen i klasserna och öka kontaktnätet mellan föräldrar och barn.

Jag tror mycket på samarbete mellan hemmet och skolan samt föräldrars engagemang i barnens skolgång. Ett engagemang som med fördel odlas tillsammans med andra föräldrar i en föräldraförening.

En föräldraförening i Alviksskolan kan arbeta frågor som;
Drogvanor bland unga
Livskunskap
Frågor som rör internetanvändningen bland våra barn
Föräldrarutbildningar
Mobbing
Trafikfrågor kring skolorna

Så alla föräldrar, hör av er…..

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , , .

5 Responses

 1. Hej Anders!
  Jag har sedan länge anmält mig som frivillig i en sådan förening. Jag är i och för sig mer intresserad av att arbeta med hur själva skolan faktiskt fungerar. Som förälder till ett barn på Alviksskolan är det inte lätt att få något inflytande eftersom man aktivt motarbetas av skolledningen.
  Dessutom skulle jag vilja veta vad skolan står för i olika frågor.
  Varför vägrar man satsa mer på idrott och rörelse trots att man vet hur viktigt det är. Hur arbetar man med normbildning och socialt samspel (Alviksskolan är definitivt inget bra exempel i de sammanhangen). Ja det finns massor med saker…
  Sedan kanske man trots allt, trots att alla barn i alla tider klagat på skolmaten, skulle titta på skolmaten. Det måste vara något fel när man måste uppmana oss föräldrar via brev och samtal att få våra barn att äta i skolan. Ungarna säger att maten inte är god och skolans enda svar är att jag skall komma dit och prova. Tjohej ett sådant ansvarstagande – det vet man ju att jag absolut inte hinner och är bara ett sätt att skyffla problemen åt sidan.

 2. Hej Mats. Kul att du skriver. Ja, jag vet att du är intresserad och du står med på min lista.
  Det är tråkigt att du har så dåliga erfarenheter av Alviksskolan. Jag förstår om du känner dig frustrerad. Dessa erfarenheter har inte jag, jag tycker skolan fungerar bra och har varit väl så bemötande under åren. Sammanlagt har jag väl suttit fem år tror jag i skolrådet, där skoledare och klassrepresentanter möts. Skolrådet är ett bra forum om man funderar på hur det är ställt med skolmaten till exempel.

  Jag vill vara med och bilda en föräldraförening för att få bättre kontakt mellan föräldrar, lyfta aktuella frågor som mobbing och droger exempelvis och vara ett bollplank åt skoledarna. Man ser att det finns behov av föräldraföreningar i andra brommaskolor så jag undrar varför just Alvikskolan saknar? Skolan är ju ändå Brommas största och vi borde väl ha samma behov hos oss?

  Jag kommer så småningom att höra av mig till dig när planerna på en föräldraförening har accelererat och börjat ta form.

 3. Hej! Ja, själv blev jag ju utslängd från skolrådet för ett par år sedan… Nya regler, man skulle byta klassrepresentanter varje år. Jag var den ende som anmälde mitt intresse men det funkade inte. Till ett föräldramöte kom då skolledaren och begärde att få ett annat namn och till sist var det en förälder som accepterade. Trodde inte det kunde gå till så men är man besvärlig så får man stå sitt kast. Visade sig att vi var den enda klass som bytt och när min sambo sedan inträdde i samma skolråd rapporterades det hur skönt det var med gamla trogna föräldrar. Verkar som om allt fungerar bra, för det har jag också hört, så länge det inte finns några problem – men det är ju då man sätts på prov och det är då man faller…

  Varför vi inte har någon föräldraförening? Det är enkelt. Skolledningen har aktivt motarbetet alla föräldrainitiativ så länge jag funnits på skolan. På Ulvsundaskolan fanns en förening men rektorn ville inte ha kontakt med den. Ledningen vill inte träffa föräldrar och vill inte kommunicera med dem om de har besvärliga frågor eller kommer med kritik. Till sist ger man upp…

  Skolledningen tror kanske att det är för att vi inte behöver någon. Allt är ju bra(?) men skrapar man lite på ytan finns samma problem i Alvik som på andra skolor. Vi har minst lika mycket mobbning som andra skolor och tonen mellan eleverna är inte ett dugg bättre. Vi har vattentäta skott mellan enheterna vilket visar sig genom att barnen blir isolerade och inte skapar nya kontakter. Vi har ett ”högstadium” som består av olika hus som lika gärna kunnat ligga i olika städer men ingen information i förväg till föräldrarna. Vi har ett system där man, i stället för att lösa problem, blandar klasser så att problemen döljs i andra problem. Alla argument för, t.ex. att barnen får chans att ta nya roller i en ny miljö, faller pladask om man har det minsta kunskap om barn- och ungdomspsykologi. Är man osäker i en invand miljö blir man inte plötsligt säker i en ny… Vi har en skola med en webbplats som är ständigt inaktuell och en skolledning som ägnar sig åt projekt efter projekt som kostar tid och pengar man skulle ha lagt på pedagogik. Vi har femårsplaner trots att alla som arbetar i en föränderlig miljö vet att förändring är kontinuerlig, inget man kan planera. (Lös de svåraste problemen nu så löser vi der svåraste sedan och sedan de svåraste. Jobbigt men sant.) Man kastar pengar på reklamkampanjer och konsulter och tester av IT-system som inte kommer någon till gagn eftersom de inte används men man missar helt att skolledningen skall ägna sig åt den pedagogiska ledningen av skolan. Vi har en trafikmiljö som är allt annat än god men skolan vägrar engagera sig utan säger att det är en föräldrafråga. Vi har ett ”fritis” för de äldre (4-5) som säkert är kul för vissa men där man inte får något stöd alls om man inte passar in. Vi har kvalitetsgarantier som gick ut för fem år sedan (Nej – nu ser jag, de är borta) Vi har en ”individanpassad utbildning” som går ut på att alla skall nå ”målen” – sedan är man klar. Vi har ett antimobbningssystem som klipska elever faktiskt kan använda för att mobba varandra. Vi har en ”portfolio” som lärarna inte vet hur man skall arbeta med men visst, bortser man från det så kanske det finns saker som fungerar. De flesta barn klarar sig hyggligt i de flesta miljöer och så länge det funkar behöver man ju som förälder inte bry sig – det är när det inte funkar man vill engagera sig och då tar det stopp… Och för ett av mina barn har det inte fungerat alls sedan vi kom till Alvik…

 4. Pingback: Google-sök