Det kan man lätt tro annars när alla drar till Gotland och Almedalen, se Magnus, Lenas och Jonas bloggar för att få rapportering därifrån. Själv träffade jag en gång en bonde på Fårö som när han hörde att jag var stockholmare sa

”på fastlandet har jag varit två gånger och i Sverige har jag inte satt min fot, gud bevars”.

Exempel på sådant som inte är politik är att citronsyran är slut i min lokala Coop Nära butik. Katastrof i dessa tider då fläderblom ska bärgas och saft göras.
På Gotland har de ingen fläder, tror jag i alla fall. Hur som helst om så vore fallet så blommar den mycket senare än flädern vi har här i Sverige då ön är omgiven av kallt vatten året om.

Här är ett recept på flädersaft som min gamla mormors mor och hennes kusiner brukade använda:

Ta 25 till 35 fina blomklasar av äkta fläder (S. nigra). Lägg dessa i ett fint gammalt krus. Tvätta 3 citroner noga och skär dessa i tunna skivor. Koka upp1 ½ liter vatten. Rör sedan ner 1 ½ -2kg socker och 50 gr citronsyra i vattnet. Ska saften förvaras länge så ta den större delen socker. Häll denna blandning över blommorna, lite i sänder. Sedan ska den fina krukan täckas med en tallrik eller dylikt och så ska det hela stå kallt eller svalt i 3 till 4 dagar. Det är bra om du rör om då och då i krukan. Sedan är det dags att sila det hela och hälla upp på fina flaskor. Drick och njut.

Nåväl, Gotland är fint och jag trivs bra där. Tro inget annat. Jag kan rekommendera alla att åka dit. Dock inte under Almedalsveckan i juni och inte under juli heller då ön vimlar av stockholmare, då också. Augusti tveksamt då ön besöks av en massa tokiga tyskar.

Den allra bästa tiden har jag kommit fram till är november och då allra helst Fårö. Öde fina stränder som gjorda att cykla på, om frosten har varit framme.

3 Responses

 1. Har i många år haft en tradition att vara på Fårö veckan efter Almedalsveckan och då har jag blivit bjuden på flädersaft nästan varje gång, så nog finns det fläder på Fårö.
  Men tack för receptet, med lite tur så finns det några blommor kvar när jag är åter Sverige.
  Jag kan rekommendera Fårö i början på januari, men jag föredrar då att lämna cykeln hemma:)

 2. Lena!

  Det är jag som fabulerar, visst har de fläder på Gotland. Men kallt vattnen har de ändå på Gotland. Hur är det har du badat ännu?

 3. Nä, jag badade inte, det var för mycket grön sörja.
  Det är så hemskt tråkigt att se. Trist att det inte blev någon media på det, övergödningen får fortsätta.
  Jag tror inte att det går att skylla på de hemska händelserna i London som naturligt nog överskuggar det mesta just nu.