Titeln är talande för den debattartikel av medieprofessorn Kent Asp som Dagens Nyheter publicerar idag.

”Aldrig någonsin har den borgerliga sammanhållningen skildrats så positivt som i 2006 års valrörelse. Och aldrig någonsin har en socialdemokratisk statsminister skildrats så negativt och en borgerlig statsministerkandidat så positivt – skriver Kent Asp.”

Alliansen vann kampen om hur verklighetens Sverige skulle beskrivas. Våren 2006 var Sveriges goda ekonomi en bisak. Den så kallade utanförskapen, och bristen på arbete och skatterna kom att bli en huvudsak då medierna valde sida. Nu är valet vunnet och nu rasar jobben in. Knappast Alliansens förtjänst.

Det kommer att bli mycket intressant att se hur Alliansen fortsättningsvis hanterar det så kallade utanförskapet, valets huvudfråga. Hur tar samhället hand om alla marginaliserade människor? Alliansens lösning att ”erbjuda” alla låglönejobb, även dem som står som allra längst från arbetsmarknaden är inte helt igenom realistisk och genomförbar. Ambitionen är det inga fel på, men vad gör man med dem som inte får något låglönearbete? Ja, dem fortblir marginaliserade men med än sämre levnadsvillkor jämför med nu. Klyftorna ökar i Sverige med andra ord. Den rike blir rikare och den riktigt fattige blir ännu fattigare.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , och .

3 Responses

  1. Jag läste också artikeln och visst var Alliansen bättre på att beskriva verkligheten…men så pass mycket att de förtjänade så mycket mer positiv uppmärksamhet i media?

  2. Arbetarrörelsen i medial motvind är väl nu ett bevisat faktum i och med Kent Asp’s forskning……