Den yttersta plågan

Jag har två böcker på min inköpslista som jag tror är mycket bra och som jag måste få berätta om. Den ena heter Den yttersta plågan, Lars Olof Kallings och den andra boken heter bin Ladin i våra hjärtan, Mattias Gardell.

Berör två av nutidens centrala teman – kampen mot aids och förståelsen av nutida islamism. Författade av två mycket initierade personer.

Den yttersta plågan, Boken om AIDS, Lars Olof Kallings

Det kan sägas vara en bokstavligt existentiell smitta, där livets förutsättningar, sexualdrift och fortplantning, sperma och modersmjölk blir något dödligt.

Och ändå, hiv/aids är inte jämförelsevis lika närvarande i det offentliga samtalet som fågelinfluensan, som i sin nuvarande form inte smittar från människa till människa. Med hiv/aids däremot vet man, sådant som att 800 sydafrikaner dör varje dag av detta och biskop Desmond Tutu har mycket riktigt beskrivit aids som mycket värre än någonsin apartheid.

MarieLouise Samuelsson, intervju i Kyrkans tidning 42

bin Ladin i våra hjärtan, Mattias Gardell

al-Qaida, liksom bin Laden, har i efterföljden av 11 september, fått status som märkesvara. al-Qaida används i skilda sammanhang därför att det fungerar – för kretsen kring bin Ladin, för oberoende jihadiska aktivister och för jihadisternas motståndare.

Göran Gunner, recention i Kyrkans tidning 42

One Response