Den nya föreslagna skollagen är omdiskuterad. Med devisen – “Den nya skollagen – för kunskap, valfrihet och trygghet” presenterade Jan Björklund regeringens förslag till ny lagstiftning för landets skolor igår.

Detta är ett förslag som tagits fram utan överläggningar med oppositionen. Detta är oansvarigt och skapar onödiga motsättningar på ett område där långsiktighet behövs. Nu är det fara färde att kommande regeringar ändrar i en skolag som borde få gälla under en längre tid.

Det finns en hel del bra saker i denna skolag. Rätten och möjligheten att överklaga åtgärdsprogram stärker elevernas och föräldrarnas ställning, det är bra tycker jag. Att alla skolor ska följa samma kursplaner och timplaner är också bra.

Något som dock upprör är regeringens behandling av Komvux. Att som regeringen helt stänga möjligheten till en andra chans är bedrövligt. Behovet av utbildning är stort och nödvändigt utmed hela livet. Detta blir en återvändsgränd, istället borde man öka platserna inom vuxenutbildningen.

Ytterligare en negativ aspekt med det nya förslaget till skolag är att möjligheten för religiösa sekter att starta fristående skolor fortfarande finns kvar i stor utsträckning. Jan Björklund lovade tidigare att han skulle medverka till att göra detta omöjligt. Något som han alltså låtit bli att göra.

Så här skriver Peter Andersson om detta förslag till skolag:

Hela Björklunds betoning utstrålar “batong” och handlar om sorteringsskola i stället för en skola för alla. Men i förslaget finns också bra saker som S-regeringen redan hade börjat jobba med. Det handlar om åtgärdsprogrammen: att stärka elevers rätt att överklaga om man inte får de resurser som krävs för att klara skolgången. Det handlar om skolhälsovården, att också fristående skolor ska jobba efter samma förutsättningar och att tillgång till skolbibliotek slås fast. Peter AnderssonGropigt på vägen mot en skola för alla.

Christermagister kommenterar den nya lagen så här:

Varför är jag plötsligt så positiv till Björklund, undrar mina trogna läsare? Tja, det jag är mest emot är fokuseringen på betyg, prov och straff, och det fanns det inte mycket av här. Det är redan överspelat. Mannens grundläggande människosyn är jag inte speciellt förtjust i, och han har inte en susning om hur en del av hans individfokuserade förslag och uttalanden påverkar elever negativt, men när han håller sig till de övergripande organisatoriska frågorna kommer han till sin rätt. ChristermagisterDen nya skollagen .

Bloggar:
Liv tycker frånkommunalarbetaren – Ingen andra chans i Björklunds skola?
Mona For President – Ris och ros till den nya skollagen

Media:
DN.se – Nytt förslag till skollag
DN.se – Möjlighet att läsa upp betyg stoppas
SvD.se – Så blir nya skollagen
Newsmill.se – Jan Björklund ger dubbla budskap om religiösa friskolor
AB – Hårdare tag i ny skollag

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant.