Den mexikanska fotografen Graciela Iturbide fick igår Hasselbladspriset. En prestigefylld utmärkelse inom fotografins område stiftat 1979 enligt makarna Hasselblads testamente.

Graciela Iturbide fick jag först syn på i början på 80-talet när jag som student, fotointresserad sådan for till Mexico på en längre studieresa. Det var mycket hennes fotografi jämte giganten Manuel Álvarez Bravo som hjälpte mig att skapa bilden av Mexico, kulturellt och politiskt. En bild jag burit med mig sedan dess.

Deras bild av landet finns parallellt med den bild man möter när man som besökande västerlänning stiger ner i den mexikanska grytan av kaos, fattigdom, korruption och skönhet. Deras bild är den poetiska sidan av det stora och hårda landet. Svartvitt som den traditionella mexikanska fotografin ska vara.

Det är glädjande att åter få stifta bekantskap med Graciela Iturbides underbara bilder och hon är en mycket välförkänt mottagare av priset.

Länk till artikel om Graciela Iturbide i DN.

Här är länkar till bilder av Graciela Iturbide, Manuel Álvarez Bravo samt Tina Modotti som alla har skildrat Mexico i svartvita poetiska fotografier.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , och annat intressant.