Det är måndag förmiddag och vardag igen efter julen och nyåret. Helgerna var snabbt överstökade. I morgon börjar trängselskatterna att gälla här i Stockholm. Något Johan Sjölander uppmärksammar. Han nämner tre viktiga skäl för att införa trängselskatt, trängseln, miljön och kollektivtrafiken. Jag håller med och tycker att det ska bli skönt att äntligen se försöket igång. Blir effekterna av försöket bra, det vill säga minskad trängsel, bättre miljö och ett ökat kollektivåkande blir det mycket svårt att argumentera mot att permanenta försöket.

Trängselskatterna har länge varit som en mental rotfyllning för de inflytelserika billisterna från bland annat Täby och Solna. Men som alla vet är även en rotfyllning av övergående natur. När bedövningen släppt så inser säkert även dem att det är bättre att leva med skatterna än med trafikinfarkt och dålig miljö.

Själv ska jag göra slag i saken och försöka montera min transponder, det börjar bli ont om tid nu – trots att Vägverket rekommenderar en innertemeratur i bilen på 15 plusgrader vid monteringen på framrutan. Hur jag lyckas med detta mitt i smällkalla vintern återstår att se.