För att motverka de negativa effekterna av utförsäljningen av hyresrätter så vill regeringen införa kreditgarantier för unga så att de lättare kan köpa sin första lägenhet. En förhoppning som bostadsforskaren Sven Bergenstråhle ställer sig kritisk till. Han har på uppdrag av Hyresgästförmedlingen utrett 20 till 27-åringarnas boende i Stockholm och avfärdar kreditgarantierna

– Det är så himla dyrt. De kan inte ge kreditgarantier för bostäder som kostar 33 000 kronor per kvadratmeter vilket är genomsnittspriset på en bostadsrätt.

Det finns hela 47.000 mambos, bor hemma hos mamma i Stockholms län, varav 15.000 i Stockholms stad. Dessutom så anses var fjärde ungdom mellan 20 och 27 vara fattig idag. När hyran är betald har de mindre än 3 900 kronor att leva på och det omöjliggör ett eget boende.

Hutlösa priser på en hutlös marknad är min åsikt. Den massiva utförsäljningen av hyresrätter är bekymmersamt och kan inte göras ogjort. Klokast vore att stoppa bostadsrättsombildningarna för de ungas skull. Men vem har sagt ett den nuvarande regimen är klok?

Se artikel Ekot.
Se artikel hos Hyresgästföreningen.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , , , .