Så har även Stockholm och Sverige fått de så kallade “snubbelstenarna”, Stolpersteine. Omkring 70 000 minnesstenar finns runt omkring i Europa. Upphovsman och skapare av detta gigantiska konstnärs och minnesprojekt är tyska konstnären Gunter Demnig. Han inledde sitt konstprojekt i början av 1990-talet för att hedra de judar, romer, politiska motståndare till nazismen, homosexuella m.fl. som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933–1945.

På följande tre adresser hittar ni “snubbelstenarna” i Stockholm:
Kungsholmstorg 6 finns en sten till minne av Erich Holewa, läs mera om Erich Holewa – länk till levandehistoria.se, som utvisades 1938 och som sedan deporterades till Auschwitz 1942 där han dödades.
Apelbergsgatan 36 finns en sten till minne av Hans Eduard Szybilski, läs mera om Hans Eduard Szybilski – länk till levandehistoria.se. Han utvisades 1938 och deporterades från Berlin till Auschwitz 1943 och på Gumshornsgatan 6 finns en snubbelsten till minne av Curt Moses, läs mera om Curt Moses – länk till levandehistoria.se, som utvisades 1937 och som troligen dödades i Riga 1941.

Läs mer på: Länk till Forum för levande historia