logo_iran_greenJag har följt utvecklingen i Iran efter valet lite på avstånd hitintills. Men det som nu rapporteras därifrån slår undan alla försök till distans. Bilderna som strömmar från både television och dator tar en i besittning och lämnar svårligen medvetandet.

Bildströmmarna från det kaotiska Teheran är plågsamma, de skildrar protesterade människor som driver fram utmed gatorna, skriken, skottlossning och blodet. Det är några som förvägrar människor att ge uttryck för missnöje, som vägrar yttrandefrihet och som svarar med mycket grovt våld. En mer eller mindre osynlig hand, en övermakt skjuter och misshandlar människorna på gatan som önskar ge uttryck för sina åsikter.

Vad jag har förstått av analyserna från olika insatta så handlar det i grunden om instabila maktpositioner och vad kommer sedan. Att olika politiska positioner slåss om inflytande och använder sig av olika maktmedel. Sådana analyser tenderar att bli akademiska och flyktiga då samtidigt människor misshandlas och skjuts på gatorna för rätten att uttrycka sina åsikter.

Ett i Tv-media ofta ovanperspektiv och skildrade på distans har i och med mobiltelefoner och den lätt digitala videotekniken bytt position ner till gatan. Närvarokänslan är påtaglig och i detta fall mycket skrämmande. Det destruktiva slår en i ansiktet. Våldet är alldeles inpå.

Bäva månne folket i Iran. Hur långt kan detta våld fortgå?


Bloggar:

Deepedition – Khameneis världsbild är inte vår världsbild
Annarkia – Informationen från Iran stryps
Esbati – Ingen vei tilbake
Viktiga nyheter – av Angelica Karlsson – De dör framför kameran
Fria Iranvänner   Kravallpolisen slår till

Media:
DN.se – Fortsatta demonstrationer efter dödsskott
DN.se – Talmannen: “Fel kalla folk huliganer”
SvD.se – Uppgifter om dödade i Teheran
SvD.se – Snaran dras åt kring pressfriheten
Bitte Hammargren, SvD.se – Är detta början på en ny revolution i Iran?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant.