Nu verkar vintern vara avklarad för södra delen av vårt land åtminstone. Det vart en kort vinter här i stockholmstrakten. Jag har inte varit ute på naturis en enda gång denna korta vinter. Förra året vart det tvärtom fler turer på is än vanligt.

Nu går jag i väntans tider. Mars är månaden då de första flyttfåglarna kommer tillbaka till våra nejder kring Stockholm. Först ut brukar ringduvan vara sedan kommer för mig vårens huvudrolls innehavare, bofinken. Efter bofinken finns det ingen återvändo, gubben Tö har då segrat. Undantag finns dock. Förr fjol, 2005 hade vi ett kraftigt och kort snöfall den 16:e mars och den 17:e var det en hand tjockt nysnötäcke. Trots detta så sjöng den första bofinken i Bromma den torsdags morgonen högt och ljudligt. Sången lät exotiskt i allt det vita.

Förra året var det etter värre, kylan hängde kvar och isen låg tjock hela mars, vad jag minns. Det årets bofink dök inte upp förrän den 26:e mars. Jag hörde den utifrån isen till och med. Vårfågel i vinterlandskap var det den gången. I år blir det annorlunda, i år finns det goda chanser att den slår 2005 års datum då det är bra varmt nere på kontinenten just nu. Jag gissar att vi får se bofinken runt 14:e eller 15:e mars.

Jag återkommer med rapport.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , , .

0 Responses

  1. Pingback: Anonymous
  2. Pingback: In Your Face