Hit och inte längre! Det var parollen när jag besökte Nicaragua på 80-talet. Sandinisterna satt vid makten och kriget mot Contras, president Regans så kallade rebellarmé pågick för fullt i norra delen av landet. Man kan väl säga att Sandinisterna tog hem både revolutionen och kriget mot Contras. Men sedan har det inte varit någon ”dans på rosor” för sandinistfronten och deras legendariska ledare Daniel Ortega, han satt som president 1985 till 1990. Men nu verkar han trots en hel del icke helt utredda skandaler vara på väg tillbaka till makten. Han har nu utropat sig och sandinistfronten till segrare i 2006 års presidentval trots att inte mer än 15 procent av rösterna räknats, och trots att mycket pekar på en andra valomgång.

När jag var på väg hem från Nicaragua 1985 efter att ha vistats där i en dryg månad, jag plockande kaffe för det mesta så fick jag sällskap av Daniel Ortega på flyget till Kuba, jag reste med Areoflot och mellanlandande i Havanna. Jag minns att jag tyckte det var stort. Han satt dock som det bör i första klass längst fram och jag satt väl i något som kanske kunde kallas för andra klass. Han skulle träffa sin polare i Havanna för att sedan gemensamt ta sig till Moskva för att där övervara begravningen av President Konstantin Tjernenko, den sovjetiska presidenten som bara han med att sitta i 13 månader innan han ramlade av pinn.

Märker ni historiens vingslag?

Länk till artikel, sr.se.

Detta inlägg är pingat på Intressant.se.

Andra bloggar om nicaragua, presidentval.

0 Responses

  1. Pingback: Anonymous
  2. Pingback: In Your Face