Jag är mycket annat men verkligen ingen matematiker, statistiker eller statsvetare. Därför har jag mycket nöje och nytta av att följa vad Marika Lindgren Åsbrink på bloggen Storstad skriver.

Hon har lärt mig vad ginikoefficient och deciler är för något. Hon förmår att sätt ord och bild på vad regeringen skattesänkningar och politik verkligen innebär i praktiken. Här kan du läsa vad Marika har skrivit om exempelvis ökade klyftor.

Reinfeldt och moderatregeringen aviserar nu ytterligare skattesänkningar, AB & DN. Detta är oroande och en helt fel politik, anser jag. Det har visat sig väldigt tydligt under förra mandatperioden att skatterna inte räcker för att garantera välfärd åt alla. Det är helt klart att regeringen inte avser att garantera välfärd åt alla.

I sitt senaste inlägg skriver Marika:

Inkomststatistik är nyttigt. Den visar vad som händer i verkligheten. I verkligheten har den fattigaste decilen blivit allt fattigare de senaste åren. Samtidigt har alla andra blivit rikare – fast olika mycket rikare. Ju rikare du var från början, desto rikare har du blivit de senaste åren. Finanskris och lågkonjunktur till trots.

Dessa påståenden verifieras och tydliggörs med hjälp av lättfattliga diagram, som så ofta i Marikas inlägg. Lärorikt och läsvärt.

Ginikoefficient är förövrigt ett ekonomiskt mått på ojämlikhet och Deciler är en metod för att beskriva spridning i en fördelning. Deciler delar upp en fördelning i 10 lika stora delar, så det så ….

Media:
AB – Reinfeldts kurs mot evigheten
AB – Carlgren: ”Fler vargar i Sverige”
AB – Socialdemokratins egen Bo Lundgren
Dagens Arena, Devrim Mavi – Kalla saker vid dess rätta namn

Aktuella blogginlägg:
Alliansfritt – FAS3 – utnyttjande av arbetslösa
Dany Kessel – Krönikor från Tvärdrag
De tystas röst – Till Alliansen: 10 frågor
Peter Högberg- Kompromissen, nej tack!
Alexandra Einerstam – Vilka är oddsen?
Peter Andersson – Efterlängtade mothugg mot Reinfeldts skattesänkarbod

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….