Vi upplever ett samhälle idag där polariseringen och klyftorna ökar. Här hemma såväl som världen i stort. När kinesiske Liu Xiaobo idag välförtjänt får Nobels fredspris ökar spänningarna i världen. Kina tar till brösttoner mot den övriga världen och kallar Liu Xiaobo för kriminell samtidigt som man stänger tillgången till nyhetskanalen CNN i Kina.

Finansiellt kvarstår oron från finanskrisen om i andra former. Kina tar också här ledningen i sitt trixande med valutan, ordkriget med USA och skärmytslingarna med grannen Japan. Det finns stora såväl ekonomiska som mänskliga obalanser att fundera över …

Även vi i vårt land har vi mycket att fundera på. Sverigedemokraternas intåg i riskdagen och framförallt deras demonstrativa uttåg ur Storkyrkan under biskops Eva Brunnes predikan pekar mot ökade motsättningar i Sverige. Det lilla framgångsrika och städade partiet klarade inte av en predikan fylld av vurm för frihet och mänskliga rättigheter. Det är illavarslande.

Läraren och sverigedemokraten Richard Jomshof predikar dock helt annat än frihet och mänskliga rättigheter när han i Lärarnas tidning vill förbjuda modersmålsundervisningen och tvinga barnen att prata svenska hela tiden.

Dessutom kan vi notera att 2010 års regeringsförklaring inte tar upp främlingsfientlighet. I 2006 års regeringsförklaring lät det annorlunda. Så här lät det då, ”regeringen ser allvarligt på ökade främlingsfientliga tendenser och extremism.

Som vanligt har vi mycket att kämpa för. Möjligen något mer nu när högern har långtidsparkerat i regeringsställning och de högerextrema tagit plats i rikets första kammare.

Bloggat:
Alliansfrittsverige
Högbergs tankar
Veronica Palm

Media:
SvD, DN, Lärarnas tidning, SvD II, AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….