Ibrahim Baylan, socialdemokraternas partisekreterare sticker ut hakan i en artikel på Newsmill.

Moderaterna kollapsade i EU-valet och det är ett mandat för oppositionen. Klarar man inte jobben klarar man inte Sveriges ekonomi och det har väljarna insett …..

Intressant iakttagelse. Han har rätt i sak, Moderaterna har inte klarat jobben, de prioriterar inte jobben heller för den delen och följdriktigen så blir ekonomin lidande. Till och börja med så var det de finansiella problemen som ställde till det. Sedan var det sänkta skatter, arbetslöshet, ökade sociala kostnader till följd av arbetslöshet, ännu mera sänkta skatter med lånade pengar och så vidare. Detta har resulterat i ett skapligt budgetunderskott. Ett parti som säger att de tar ansvar för Sverige samtidigt som dem har förvandlat ett stor överskott till ett underskott må lida brist på förtroende och hamna i uppförslut.

Fast hur mycket av detta handlade EU-valet om?

För mig handlade EU-valet om kollektivavtal, lika lön för lika arbete samt miljön. Att miljön var en framgångsfråga framgår av Miljöpartiets framgång, som dessutom placerat sig rätt och numera är positiva till EU. Det är väl så att Miljöpartiet har klarat av att vara tydligare än Socialdemokraterna i detta val.

Samtidigt tror jag att en röst på ett mindre parti i ett EU-val är en möjlighet för många i och med att man inte riskerar den politiska balansen på hemmaplan. Man kanske ska kan se EU-valet som en träningsmatch. Lite trist, tycker jag.

Nu börjar valrörelsen 2010.

Bloggat – Valanalyser:
Peter Andersson – En valarbetares eftervaldagstankar.
Robert Nord – Valet en katastrof för (M) men också väckarklocka för (S).
Johan Westerholm – Fyra vinnare och en förlorare.
Thomas Bodström – Valanalys.

Media:
Ibrahim Baylan – Igår underkände svenska folket moderaternas politik.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant.