1 maj Stockholm, 2008
1 maj – en underbar dag!

Här kommer mina svar på Kulturfyran från den 1 maj.

1. En del kommer att gå med i demonstrationståg på första maj. Tyvärr är de flesta slagord som bärs på stora plakat förtryckta av kampanjer från centralt håll. Om du skulle bära ett plakat, vad skulle det stå på det? Om du fick spåna helt fritt alltså. (I Aftonbladet såg jag att moderaternas partisekreterare Schlingman också ska hålla ett Första maj-tal, så känn dig fri oavsett politiskt ståndpunk att formulera ditt plakat.)

Mitt svar: Samma gamla höger nu som då!

2. I samband med tågen på Första maj hålls tal i mängder och en och annan artist underhåller eller eldar massorna. Finns det någon sång eller skiva som du tycker påverkat dig politiskt eller som du tycker är en bra politisk sång?

Mitt svar: Den svarta tuppen är en fin sång. Text och musik: José Antonio Sanchez Ferlosio och den svenska texten står Jacob Branting för. Annars är väl ”Staten och kapitalet” gjuten som första maj låt. Mycket därför att också min tonårsdotter gillar Ebba Grön och Imperiet.

Första versen av Den svarta tuppen.

Svarta tupp, när Du hörs gala,
blir det mörkt, natten är inne.
Svarta tupp, när Du hörs gala,
blir det mörkt, natten är inne.
Men när den röda tuppen gal,
då gryr morgonens timme.
Men när den röda tuppen gal,
då gryr morgonens timme.

3.Valborg firades med stor pompa och ståt utanför slottet eftersom kungen fyllde år. Kungar har väl allitd inspirerat sagoberättare. Vilken är din favoritkung i litteraturen eller sagovärlden?

Mitt svar: Kungar hör hemma i litteraturen, verkligen och kanske bara där …..
Jag kommer av någon för mig okänd anledning att tänka på Grodkungen.

”Det var en gång en kungadotter som gick ut i
skogen och satte sig vid en brunn för att svalka sig.
Hon hade en gyllene boll och den var hennes
käraste leksak. Hon kastade den högt upp och
fångade den med händerna och det roade henne.
En gång hade bollen flugit mycket högt upp och
kungadottern hade sträckt ut händerna för att
fönga den.”

4.Tänk att det är två helgdagar samtidigt. Kristi Himmelsfärdsdag ska firas med gökotta ute i naturen. Naturromantik. När jag är i naturen, till exempel tar en morgonpromenad, vill jag sällan ha mp3-spelaren med mig, jag vill lyssna på fågelkvittret. Om du brukar ha med dig mp3-spelare: vid vilket tillfälle sätter du aldrig på den? Om du inte har någon mp3:spelare kan du väl berätta varför. Om det är medvetet eller att det bara inte blivit av att du skaffat någon.

Mitt svar: Det är sant, fågelkvitter vill man inte gärna missa. Jag som också klarar av att namnge de flesta av våra fågelläten, gammal ornitolog och fältbiolog som jag är har verkligen en högtidsstund så här på våren. Vore dumt att missa detta tycker jag. Jag har en mobil där jag annars brukar lyssna på radio och musik.

Slut på kulturfyran…..

Läs även andra bloggares åsikter om , och annat intressant.