Nu kom så domen mot regeringens senfärdighet i december förra året. Den vart som väntad mycket hård. Borgligheten vädrar nu morgonluft och försöker säkert utnyttja situationen maximalt. I en ledare i DN skriver Barbro Hedvall
Nu vet vi alltså att regeringen och dess högste chef inte precis sätter skyddet mot det oväntade och farliga högt. Detta bör rimligen få politiska konsekvenser. Länge har socialdemokrater levt på tilliten till just deras förmåga att styra landet.
Nu har kommissionen befriat oss från den vanföreställningen. Socialdemokraterna har blivit så säkra i regeringssadeln att de tycker sig kunna strunta i ett och annat, beredskapen till exempel.
Jag tycker tonen i Hedvalls ledare är något uppskruvad. Texten signalerar att, ”här ska det slåss”. Men betonas ska att regeringen inte har någon skuld i katastrofen som sådan. Regeringen hade inte kunnat förhindra flodvågen den 26 december. Men sent ute var man och regeringen hade kunnat hantera både situationen och media annorlunda. Framför allt saknar jag en ursäkt eller en s.k. pudel. Man borde ha kunnat på ett tidigt stadium erkänna att man inte förmått göra tillräckligt. Ett förlåt hade räckt långt är jag alldeles övertygad om. Vidare behövs en krisberedskap värd namnet upprättas och den kan säkert också få kosta en slant.
Vi kräver mycket av våra myndigheter och det ska vi göra. I de allra flesta fall fungerar det bra men när 15 000 till 20 000 svenskar på semester på andra sidan jordklotet samtidigt hamnar i stor nöd, vad krävs det då? Vilka krav ska vi ställa på vår krisberedskap och vad får den kosta? Regeringens handlande har ofta jämförts med Italiens mycket snabba och effektiva dito. Italien har en annan myndighetsstruktur och är väl det land i Europa som har mest erfarenhet av naturkatastrofer. Jordbävningar, vulkanutbrott och tsunamis förekommer eller har förekommit i landet.
Det finns få andra händelser efter mordet på Anna Lindh som har påverkat mig så mycket som tsunamin. Ändå förlorade jag ingen anhörig. Däremot så dog en arbetskollega med familj i vågorna. Här i min församling, Västerled så omkom 33 personer. Prästerna har gjort ett mycket gott arbete i kontakten med anhöriga här.
[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][Uppdaterat]
Det är inte alldeles självklart att Reinfeldt och Co tar några stora poäng idag. De balanserar på slak lina, den skarpa kritiken kan lätt vändas emot dem. Som tur är handlar valet i september också om annat. Om försämringar i socialförsäkringarna med mera med mera.
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]