Jobbrådslaget som har letts av Luciano Astudillo och Sven-Erik Österberg har till idag resulterat i 124 förslag för fler jobb. Det är också Jobbrådslaget och dess förslag som ligger till grund för dagens möte. Ett möte där de nu har släppt ordet fritt och panel och mötetesdeltagare diskuterar rådslagsarbetet i smått och stort.

”Flera jobb genom investeringar i människors växtkraft” heter rapporten med de 124 förslagen som Jobbrådslaget nu presenterar. Entreprenörskap ska vara vara en naturlig del i utbildningssystemet är ett förslag som framför allt Mona Sahlin haft som sin stora käpphäst.

Trygghetssystemen för egna företagarna är också ett prioriterat förslag. Bland annat föreslås en uppstartsfas där nyföretagaren kan tillgodogöra sig tryggheten från tidigare anställning. En ”Trygghetsgaranti för företagare” ska inrättas så att övergången från anställning till företagande underlättas.

Johan Persson, kommunalråd från Kalmar uttrycker det som så att ”kan vi hitta systemen som innebär att vi inte blir vi vår läst livet ut vore det positivt”.

Själv har jag varit egenföretagare sedan 1995 och vet vad det innebär att verka utan trygghet. Jag har aldrig i mitt yrkesliv haft en fast anställning och så här en bra bit på väg mot medelåldern har mina verksamheter sin sidor ibland och det vore helt lysande om jag kunde kombinera fast tjänst, entreprenörskap och skapande i en större utsträckning. Jag är helt övertygad att det skulle vara ett plus för min hälsa om inte annat.

Jag tycker socialdemokratins försök till förnyelse på detta område både är ambitiös och ärlig. Jag tror partiet verkligen kommer att få betalt för allt arbete, för lyssnandet och dialogen med våra företagare. Partiet bygger för framtiden, det märks.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , och annat intressant.