Jag på plats i Munchenbryggeriet som ”inbäddad bloggare” för helgens framtidsdagar. Partiordförande Mona Sahlin har öppnat förtroenderådet och Marie Granlund, en av två ordföranden för rådslagsgruppen skola har hållit ett inledniningsanförande. Nu är diskussionen i full gång.

Hur sammanfattar man ett rådslag som pågått sedan i juni i år och vars ansvariga har mött 250 000 människor runt om i landet och nu presenterar ett gediget och genomarbetat material på 93 förslag? Ja, det är inte lätt.

Till börja med tycker jag att vi ska konstatera att svensk skola inte lever upp till sitt av högern erhållna svarta rykte. Svensk skola är betydligt bättre än vad högern och Björklund målar upp. Trots detta behöver en hel del förändras i skolan och mycket behöver förändras i socialdemokratisk skolpolitik. Skolrådslaget har varit och är en bra och nödvändig process. Förtroenderådet tar inget beslut idag men kommer strax med ett uttalande. Processen med att utforma partiets skolpolitik fortsätter fram till kongressen 2009.

En socialdemokratisk skola är en skola som verkligen försöker göra allt för kunskapen ska nå alla elever. Det uppfattar jag som den allra viktigaste uppdraget vi har. Vi ska minska klasserna och vi ska skapa en större lärartäthet. Vi ska göra det svårare att bli miljonär på skolor, det vill säga att vi ogillar vinstmotivet som motiv i att starta och driva fristående skolor. Vi ogillar den alltmer framväxande skolmarknaden, skräckexemplet Tibble gymnasium i Täby kommer frekvent upp i debatten.

Jag återkommer med fler reflektioner …..

DN är på plats och skriver om våra framtidsdagar.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , .