Undertecknad har varit med familjen i Grekland på semestern i år. På en klassisk charterresa, dyrt, varmt och trevligt.

Få har väl i sommar lyckats undgå att höra om värmeböljan i Europas sydöstra hörn och varmt var det för oss också. Till och med lite för mycket för min smak ibland. När temperaturen passerade 40° C och man är tvungen att snabbt springa ner över sanden för att ta sig levande ut i det svala havet då börjar åtminstone jag fundera. Sanden var otäckt varm vid sådana tillfällen.

Så tanken finns där och inte blir det bättre av att England har haft sina värsta översvämningar på hundratals år. I Glouchester drabbades hårt vart 350 000 människor utan rinnande vatten då ett vattenverk översvämmats.

Är detta normalt eller är detta ett resultat av klimatförändringarna?

Jag tycker det är synd om den uppväxande generationen. Att dem ska behöva gå och oroa sig för detta. På min tid var det kapprustningen och det kalla kriget som gällde. Min ångest över tillståndet då i världen var stor och jag gick och hoppades på att åtminstone få leva över min tjugoårsdag. Denna oro är inget jag önskar min snart fjortonåriga dotter. Visst är det en skillnad på ett utplånande kärnvapenkrig och klimatförändringar som ger översvämningar, torka och massdöd i Afrika. Men jag märker oron och ångesten hos de unga. Det är verkligen inget man önskar den uppväxande generationen.

DN har en länk på sin webbplats till en klimatsatsning, ett samarbete tidningen har med Climatecare. Där räknade jag ut att familjens utsläpp från vår flygresa tur och retur till Grekland vart hela 2.21 ton koldioxid. Kostnaden för att kompensera koldioxidutsläppen vart på 233.91 kronor.

Med den summan kan man sponsra en massa som det verkar vettiga projekt, exempelvis bevattningspumpar, skolor och vindkraftverk i Indien. Eller projekt i Mexico och Sydafrika. Det går också att bli klimathjälte hos Svenska naturskyddsföreningen, här eller avge ett klimatlöfte här.

Med andra ord finns det metoder att aktivt för varje enskild person att bidra till minskade koldioxidutsläpp. Det känns bra.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , , , , .