Det har varit välbehövlig helg och en av dagarna har ägnats åt att besöka Prins Eugens Waldemarsudde här i Stockholm. Två av utställningarna bestod trevligt nog av fotografi.

Helene Schmitz´s utställning, Thinking Like A Mountain och Målaren som fotograf, en utställning som visar dryga 100 fotografier av kända konstnärer som prins Eugen, Anders Zorn, August Strindberg, Georg Pauli m.fl.

Helene Schmitz visar väldiga bilder tagna med storformatskamera i Sverige och på Island. Hon har skildrat skogen, berggrunden, floden och den heta källan. Våra naturresurser med andra ord. Bilderna är vackra, tekniskt drivna och som nämnd stora, mycket stora. Här finns en perfektion som kan tilltala en. Själv tycker jag att det är vackra bilder och samtidigt lite hotfulla och oroande. Men de lämnar tyvärr inga djupare intryck än så hos mig. För mig räcker det inte denna perfektionism utan jag behöver något mer. Något skämtsamt, lite mer “kött och blod” kanske? Det blir för mycket yta kort och gott.

Jag hade helt klart störst behållning av Målaren som fotograf. Lekfulla, väl komponerande och spännande bilder. I många av dessa fotografier fanns en värme jag uppskattade mycket. Prins Eugen, Anders Zorn och August Strindberg kände jag sedan tidigare till som duktiga och spännande fotografer. Nu fick jag också se bilder av Georg Pauli och Severin Nilson. Speciellt den förstnämnda föll mig mycket i smaken. Kul att se, verkligen.

Helene Schmitz, Thinking Like A Mountain
6 oktober 2018 – 17 februari 2019

Målaren som fotograf
6 oktober 2018 – 17 februari 2019