Täby är en välmående kommun strax norr om Stockholm. Tidigare mest känd för Täby Galopp. Numera också känd för att Fredrik och Filippa bor där. Kommunen har 80 förskolor men klarar inte av kravet att erbjuda alla barn en förskoleplats. Alla förskolor utan en drivs privat. I en artikel i DN skriver man om en familj som har stått hela ett år utan att få någon plats. Situationen är kaotisk och svåröverblickbar då varje förskola har en egen kö. Snacka om brist på samordning…

Nu hoppas man på att vårdnadsbidrag ska vara lösningen på problemen. Man vill kunna ersätta föräldrar som vill eller måste vara hemma med barnen. Detta är ingen bra lösning. För det första så ligger kvinnornas förvärvsnivå troligen mycket högt i Täby och därmed är det få som verkligen vill vara hemma. Måste man vara hemma med barnen så ryker den av Alliansen så hårt marknadsförda ”valfriheten”. Nä, vårdnadsbidrag är inget för Täby. Särskilt inte som en lösning på kösituationen i förskolan. Vad Täby behöver göra är att bygga fler förskolor helt enkel men jag misstänker att det är man för snåla för. Då är det viktigare att ta ut en låg skatt.

I Bromma för att ta ett annat exempel på ett välmående område, stadsdel har vi dock lyckats klara barnomsorgsgarantin, än så länge vill säga. Nu har vi bytt till moderat styre och vi får se hur det går med garantin i fortsättningen. I januari är det på håret att vi lyckas. Februari månad ser sämre ut.

Detta inlägg är pingat på intressant.

Andra bloggar om: , , , .