Hur ser den virtuella verklighet våra barn och ungdomar möter dagligen ut? Hur ser den virtuella mobbingen egentligen ut? Skolan tar inte slut som bekant i och med att barnen går därifrån utan fortsätter exempelvis via PA, Playahead och MSN® Messenger och liknande tjänster.
Idag tisdag den 6 februari uppmärksammas Safer Internet Day i 36 länder. I samband med detta publicerar Bris en guide för vuxna och ungas användning av mobiltelefoner, guiden “Tips till vuxna om barn/unga och mobiltelefoner”.
BRIS ger i samarbete med bl.a. Medierådet konkreta råd om hur man som vuxen kan hjälpa barn att använda mobilen på ett säkrare sätt. Bland annat ges tips om bildhantering och om sms-mobbning.
Guiden kan sammanfattas i 9 punkter:
1. Tänk på att mobiltelefonen också är en dator
2. Kom överens om hur mobiltelefonen ska användas
3. Lär barnet vara försiktig med personlig information
4. Uppmuntra till en bra samtalston
5. Var uppmärksam på om barnet utsätts för mobbning
6. Lär barnet att vissa handlingar är olagliga
7. Tänk på att barnet kan köpa mer än samtal med mobilen
8. Minska risken för obehörig användning vid stöld av mobilen
9. Lägg in ICE i adressboken – om barnet skulle råka illa ut
ICE var jag tvungen att ta reda på vad det är och med det menas ”In Case of Emergency”, man ska alltså lägga in telefonnumret till närmaste anhörig i telefonboken i mobiltelefon under namnet ICE och personens namn. Läs mera här.
Vi vuxna har ett ansvar att försöka sätta oss in i den virtuella verklighet som våra barn och ungdomar nu lever i. Vi måste bli delaktiga och våga prata om dessa saker. Men då krävs det lite information och kunskaper om denna världen. Våga erövra dessa kunskaper….
Detta inlägg är pingat på intressant.
Andra bloggar om: virtuell, Safer Internet Day, mobbing, Bris, mobiltelefon.