Fet ekorre på ett tak. Källa: Wikimedia.

Centerpartisten och stadsmiljöborgarrådet i Stockholm Per Ankersjö, efterlyser en eftervalsdebatt i Centerpartiet:

”Centerpartiets största problem är inte valresultatet utan snarare tystnaden efteråt. [fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”][…] Det kanske kan tyckas klokt att sitta still i båten och lugnt vänta på ett ”klara, färdiga, gå!” men är det så sunt? ”

Ankersjö tycker att man borde ha gjort som Socialdemokraterna och Kristdemokraterna gjorde ”diskuterat friskt”.

Ja, alldeles säkert borde man ha gjort detta. Diskuterat för öppen ridå och vädrat ut det gamla för att förbättra möjligheterna till en positiv nystart. För nystart behöver ett parti som siktade på ett valresultat på 16 procent men som bara lyckades med 6,6 procent.

Men det blir sällan som man tänker sig. Istället för en livlig eftervalsdebatt där man till en viss grad själv hade kunnat sätta agendan så har ledande centerpartister såsom kommunalrådet Stefan Hanna i Uppsala dansat naken i manegen. Han har nu ordentligt etablerat orden ”fettskatt” och ”hyenadräkt” bland politiskt intresserade och övriga i vårt land. Ett mycket stort självmål av Centerpartiet redan första veckan på det nya året med andra ord.

Stefan Hanna må framföra ytterligheter som har drag av gamla 30-tals takter och det kommer från en man som inte varit med så länge i den politiska hetluften. Men det speglar en grundläggande hållning hos dagens centerpartister.

Centerpartiet står inte längre för en gemensam skattefinansierad välfärd.

Magnus Andersson, också han kommunalråd för Centerpartiet är inne på samma väg. Vägen som leder bort från en gemensam skattefinansierad välfärd. Han skriver i Svd:

”Om jag väljer att åka till Alperna och på skidor kasta mig ut för en klippa, allt i min egen hälsas namn, och bryter benet. Ska då inte jag själv stå för kostnaden för att få benbrottet åtgärdat? Även dessa skador är delvis orsakade av livsval. ”

Helen Törnqvist, vice ordförande i Stockholmscentern och nybliven kollega till mig i Bromma stadsdelsnämnd (Kul!) skriver på sin blogg:

”För mig som har astma och eksem skulle höjda avgifter eller en särskild sjukförsäkring innebära att jag varje månad avsatte pengar på ett sjukvårdskonto, precis som jag pensionssparar eller har ett semesterkonto. För det är ju riktigt orättvist att den som aldrig behöver gå till läkaren ska sponsra mina besök år ut och år in. ”

Ett gemensamt skattefinansierat system är till för oss alla. Det är ett system mödosamt uppbyggt med målsättningen att utjämna risker för oss medborgare oberoende av arbetslöshetsrisk, sjukdomsrisk eller livschanser. Detta är Centern emot.

Positivt är dock att de är öppna med dessa deras åsikter. De talar klarspråk och står för sina högeråsikter. Det är mer vad man kan säga om moderaterna som disciplinärt håller dessa åsikter instängda i garderoben.

Avslutningsvis så ett tips till Centern! När ni någongång tar tag i eftervalsdebatten kan ni väl passa på att då också diskutera partiets värdegrund. För det behövs verkligen, sanna mina ord ……

Bloggar:
Johan Hedin – Fettskatt fel på alla sätt
Alliansfrittsverige – Centerpartist vill att astmasjuka ska betala mer för sjukvård
DagensArena: Den generella välfärden vittrar sönder
Tomas Jansson, Utredarna – Homo economicus och fetma
Peter Andersson – Alliansen och överläggningar med SD?

Gammelmedia:
Café – Politiskt självmordsförsök (C)
SvD – C vill staka ut nya idéspår
AB – Nu blir värmen dubbelt så dyr

UNT – Fortsatt samarbete inom Alliansen
UNT – Stefan Hanna (C): Rekordkarriär efter chefsjobb
UNT – Kommunalråd vill beskatta tjocka

Övrigt av intresse i gammelmedia:
AB – SD röstade med alliansen nio gånger av tio

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]