Årets politikervecka i Almedalen sjunger på sista versen. Idag är det moderaternas dag och Fredrik Reinfeldt har talat idag på förmiddagen. Almedalen har kallats för ”ett kollot för politiker och lobbyister”. Om man får tro rapporterna från Gutarnas ö så har de dock väldigt roligt. Flitiga är de också, hela 1 042 registrerade evenemang hinner man med och omkring 8 000 personer lär ha varit på plats.

Dock inte jag, vilket jag både är glad och ledsen för. Ett flertal evenemang och seminarier hade varit väl värda ett besök. Men efter en arbetsmässig mycket tuff vår så är lugnet i Stockholm att föredra. Jag är nu på väg ner i varv, ner till mer normala mänskliga nivåer.

Jag tänkte reflektera lite över vad jag hört och läst från min avsides position på fastlandet.

Ett intressant seminarium var det om mediedrev, arrenderat av Ullman PR. I panelen satt Lars Adaktusson, Cecilia Stegö Chiló, Staffan Dopping, och Stig-Björn Ljunggren. Extra intressant vart naturligtvis seminariet av att Cecilia Stegö deltog. Cecilia Stegö var kulturminister i tio dagar och tvingades att avgå den 16 oktober 2006. Efter ett stort mediedrev.

Det är förståeligt att en del människor och även Cecilia Stegö i viss mån idag gärna tonar ner de uppenbara fel hon gjorde och framhåller drevet som den primära orsaken till hennes rekordsnabba avgång. Frågan ställdes om vem som egentligen vill bli politiker och valbar när vi har media som hänger sig åt drev. Svaret måste väl bli att människor som har svårt att stå för var dem gör och som medvetet bryter mot lagen svårligen kan fungera som politiker. Och här har naturligtvis media en roll att spela även om metoderna de använder sig av, jakt i flock inte är att föredra.

Hon var kulturminister i tio dagar och tvingades att avgå den 16 oktober 2006. En kulturminister som inte betalar tevelicens tappar enormt i trovärdighet när man står för en politik som bygger på att alla andra ska betala. – Nyheter24.se – Cecilia Stegö Chiló blickar tillbaka på politiken.

Mona Sahlin kom tillsammans med Marit Bergman till Almedalen i år. Det är tredje gången Mona talar på politikerveckan och hon gör det bra. Roligt är också att hon omger sig och bejakar viktiga kulturpersonligheter. Mera politik och kultur. Att missa detta tal och uppträdande är förstås sorgligt.

Nedan är en uttömmande och rörlig analys av Monas tal gjort av Eric Sundström, AIP.

En person som på senare tid har fått många att beundrande höja rösten är Gudrun Schyman. Troligen Sveriges skickligaste politiker och man kan gott konstatera att medan Marit Paulsen-effekten snabbt har klingat av efter Europaparlamentsvalet så växer Schyman-effekten sig allt starkare.

I går fredag utsåg TU (Tidningsutgivarna) Gudrun Schyman till veckans mediemakthavare i Almedalen.

Nu tar jag ett djupt andetag och skriver Göran Hägglund. Talet han håll på torsdagskvällen riskerar att bli historiskt. Inte på grund av någon storslagenhet eller visionärt innehåll. Utan mera som ett uttryck för panik och rop på hjälp. Kristdemokraterna, riksdagens minsta parti har problem med opinionen och riskerar stort att åka ur riksdagen nästa höst.

Talet är märkvärdigt populistiskt och osmakligt. Självhävdande Hägglund är en människa som påstår sig leva i den så kallade verkligheten. Detta är otäckt och den lille roliga partiledaren har i ett slag blivit en reaktionära och populistisk partiledare. Svensk politik får allt fler bottnar.

Men inte heller när jag vänder örat mot vänster hör jag mycket annat än svårartade performance-vrål och kultursidornas idisslande av dekonstruktionen av könet, upplösningen av kategorierna, nedmonteringen av jaget och annat hyllande av sådant som i deras avskydda USA allmänt brukar gå under benämningen bullshit.

Jag har sagt att vi kristdemokrater är verklighetens folk. Med det menar jag inte bara de som är aktiva i partiet utan alla svenskar som lever på ett sätt vänstern inte vill att de ska leva.

Länk till Göran Hägglunds tal, text.

Avslutningsvis går Anders Borg till attack på Svenskt Näringsliv och Fredrik Reinfeldt till angrepp mot S. Vilket härligt mittenparti moderaterna har kommit att bli

Viktiga politiska frågor synliga under veckan:
Fasighetsskatten, (AIP)
Ungdomsarbetslöshet, (Paraplyprojektet.se)
Lägre lön till ungdomar, (KA).
Fildelning och i viss mån intigritet, (Bambuser.com – Fred efter Pirate Bay?).

Bloggar:
Arvid Falk – Gudrun Schyman glänser i Almedalen.
Ulf Bjereld – Kristdemokratins kulturkamp – marsch på sluttande plan.
Makthavare.se – Vanlighetshögern är här.
VÄNSTRA STRANDEN – Kristdemokraternas Rotarypopulism.
Kristen Vänster – Vilken planet lever Hägglund på?
Makthavare.se – Dagens Almedarling: Gudrun Schyman.

Media:
Dagens Media: Sahlin fortfarande het hos bloggarna.
Resume.se – Rapport från Pratbar med Vänsterpartiet.
Newsdesk.se – Gudrun Schyman utsedd till Veckans Mediemakthavare i Almedalen 2009.
SvD.se – Reinfeldt till angrepp mot S.
Newsdesk.se – Het debatt på Almedalen om mediedrev.

Länkar:
Almedalsveckan – officiell hemsida.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , och annat intressant.