Öppen vägg – Art of the Streets 2011 ….Foto: Anders Löwdin.

Riksteatern arrangerade i somras det internationella gatukonstkonventet Art of the streets. Något Stockholms stads ledning och polisen hade svårt att ta. Man ansåg att Riksteaterns konventet skulle leda till skadegörelse och kostnader för staden.

Debatten som följde handlade om yttrandefrihet och om ungas villkor. I samband med konventet grep polisens klottergrupp16 personer som skulle ha gjort sig skyldiga till skadegörelse. Detta kom att användas i debatten som argument mot Riksteaterns arrengemang och mot fria grafittiväggar. Inte minst av trafikborgarråd Ulla Hamilton (M). Nu har det visat sig att polisen inte alls grep alla dessa personer. Hur dessa uppgiter ändå kunnat presenteras är ännu inte klarlagt men jag väntar med spänning på besked om detta från polisens håll.

Redan i somras flaggade Socialdemokraterna för att de var för fria graffitiväggar. Oppositionsborgarråd Tomas Rudin (S) menar nu att det är ett allvarligt demokratiproblem att polis och väktare visat sig fabricera siffrorna om antalet gripna på Art of the streets.

–Det är siffror som presenterats i ett sammanhang där de har politisk betydelse. Det fanns en viktig diskussion kring yttrandefrihet med Art of the streets. Polisen satte i praktiken punkt för den diskussionen när de gick ut med sitt påstående, som nu inte visar sig stämma, säger Tomas Rudin till SvD.


Art of the Streets -13 augusti 2011, Stockholm. Foto: Anders Löwdin.

Länkar:
Vad är Graffiti? Grafittiforskning på vetenskaplig grund.
Riksteaterns Art of the streets

Bloggat:
Kulturbloggen – Art of the Streets 2011 – bilder

Media:
SvD – Polisen bluffade om gripna klottrare
SvD – Polisen varnade för graffititurné
SvD –Nätstorm efter stoppad graffitireklam

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….

By |2016-12-20T21:10:12+01:008 nov 2011|Kulturellt, opinion|1 Comment

One Comment

  1. WufcSdk 21 dec 2011 at 17:00

    Varför är man inte förvånad? Som vanligt ljuger polisen och mediat för att svenssons ska hata graffiti mer och mer, Kan vi inte bara säga sanningen? Att Graffitin inte är ett så stort problem som alla säger, Men folk vägrar ju lyssna på vad vi som verkligen vet vad det är har att säga, dom lyssnar bara på vad dom som hatar det har att säga, och det är då det blir misstolkningar och lögner

Comments are closed.

This function has been disabled for Fotograf Anders Löwdin.