Vårdvalet är uselt – förskrivningen av antibiotika ökar

Förskrivningen av antibiotika till barn har ökat med 17 procent sedan vårdval Stockholm infördes. Där ser man. Inte bara sämre vård i förorterna utan även en ökad förskrivning. Inte bra alls.

En utvärdering av vårdval Stockholm visar att förskrivningen av luftvägsantibiotika till barn ökat med 10 procent, medan volymen utskriven ”vanlig penicillin” ökat med 17 procent. Samtidigt visar Dagens Nyheters (25/5) granskning av vården i Stockholm att nio av tio besökta läkare skriver ut antibiotika till en frisk patient. Citat DN


Eva Nilsson Bågenholm, ordförande för Läkareförbundet anser att läkarnas lättvindiga utskrivning av antibiotika kan kopplas till vårdval Stockholms nya ersättningssystem.

Men Filippa Reinfeldt (M) sjukvårdslandstingsråd i Stockholm vill naturligvis inte se problemen utan hävdar att av vissa antibiotikapreparat minskat och nämner exempelvis att mängden utskriven antibiotika mot urinvägsinfektion gått ner med tio procent. Detta är mycket klent försvar, hela 90 % av läkarna ovan, DN’s citat skriver ut antibiotika till en frisk patient. Mycket alarmerande med allt vad detta kan innebära för vårt immunskydd.

Jag tror vi tar och skippar vårdvalet, va?

Media:
DN – Bakterierna slår tillbaka. S vill se över vårdvalet efter ökad antibiotikaförskrivning i Stockholm.
DN – Bakterierna slår tillbaka. Fler infektioner blir dödliga.
SvD – Fler infektioner blir dödliga.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant.

By |2016-12-20T21:11:02+01:0027 maj 2009|opinion|1 Comment

One Comment

  1. Bibbi Janson 29 maj 2009 at 13:28

    Varför använda antibiotika, när det finns andra medel, bl a från naturen, som dödar mer än 600-700 olika bakterier, virus och svamp! Själv använder jag dessa, som är mycket effektiva. Information och användning av dessa medel försöker läkemedelsindustrin, på olika sätt, till varje pris förhindra. Eftersom medlen är från naturen kan läkemedelsbolagen inte ta patent på dem, vilket kan vara orsaken till deras handlande?! (Antibiotika dödar endast bakterier, ca ett dussin!)

Comments are closed.

This function has been disabled for Fotograf Anders Löwdin.