Promenader Stockholms ytterområden, del 1 Västertorp

2017-08-05T19:00:17+01:003 aug 2017|Promenader|Kommentarer inaktiverade för Promenader Stockholms ytterområden, del 1 Västertorp

Mitt intresse för min egen stad Stockholm har vuxit på senare tid. Kanske har det med åldern att göra eller troligare med mitt intresse, mitt yrke att dokumentera, fotografera och avbilda.
Och att detta intresse nu spiller över till att också omfatta de närmaste omgivningarna. Ja, en brukar tala om ”hemmablindhet”, då en inte ser det närmaste. Det vill jag göra något åt. Det är också nyttigt att som fotograf ge sig själv små uppdrag då och då. Så vad passar bättre att i bästa semestertider göra nedslag i mina närmaste omgivningar, Stockholms intressanta ytterområden.

Jag börjar med stadsdelen Västertorp i sydvästra Stockholm, som skapades sent 40-tal tidigt 50-tal med ambitionen att:

”skapa Västertorp till idealsamhälle”. Man ville ha “området till ett levande samhälle med sin egen ’personlighet’. Vill ha ett centrum med en komplett och livligt pulserande affärsgata, ungdomsgårdar, bio, kondis, restauranger, bibliotek etc.” *

Någon livligt pulserande affärsgata hittar jag inte vid mitt besök. Den tiden då det var aktuellt har onekligen runnit förbi stadsdelen. Men nödvändig service finns fortfarande, matvarubutiker, kondis, restauranger och bibliotek etc. Nä, något bibliotek verkar inte finnas vid en närmare granskning.

Det som anslår främst med Västertorp är dess skulpturpark och det är några av dessa 21 stycken utomhus placerade skulpturer som mina ögon och min kamera registrerar. En skulpturpark som invigdes 1955 och kom till genom Hägerstens kulturella förenings försorg. Dessa skulpturer som står lite varstans i stadsdelen skapar en känsla av värde och omsorg. En omsorg om de som skulle komma att bo i denna önskan att skapa ett ”idealsamhälle”. På så sätt är denna stadsdel och denna skulpturpark något unikt.

Nästa promenad kommer snart… Bagarmossen….

Referens: Skulpturvandring i Västertorp » 

* Artikel fr DN 1949

 Man med islandströja, Ivar Jonsson. © Foto: Anders Löwdin
 Man med islandströja, Ivar Jonsson. © Foto: Anders Löwdin
 Man med islandströja, Ivar Jonsson. © Foto: Anders Löwdin