Öppen vägg – Art of the Streets 2011 ….Foto: Anders Löwdin.

Riksteatern arrangerade i somras det internationella gatukonstkonventet Art of the streets. Något Stockholms stads ledning och polisen hade svårt att ta. Man ansåg att Riksteaterns konventet skulle leda till skadegörelse och kostnader för staden.

Debatten som följde handlade om yttrandefrihet och om ungas villkor. I samband med konventet grep polisens klottergrupp16 personer som skulle ha gjort sig skyldiga till skadegörelse. Detta kom att användas i debatten som argument mot Riksteaterns arrengemang och mot fria grafittiväggar. Inte minst av trafikborgarråd Ulla Hamilton (M). Nu har det visat sig att polisen inte alls grep alla dessa personer. Hur dessa uppgiter ändå kunnat presenteras är ännu inte klarlagt men jag väntar med spänning på besked om detta från polisens håll.

Redan i somras flaggade Socialdemokraterna för att de var för fria graffitiväggar. Oppositionsborgarråd Tomas Rudin (S) menar nu att det är ett allvarligt demokratiproblem att polis och väktare visat sig fabricera siffrorna om antalet gripna på Art of the streets.

–Det är siffror som presenterats i ett sammanhang där de har politisk betydelse. Det fanns en viktig diskussion kring yttrandefrihet med Art of the streets. Polisen satte i praktiken punkt för den diskussionen när de gick ut med sitt påstående, som nu inte visar sig stämma, säger Tomas Rudin till SvD.


Art of the Streets -13 augusti 2011, Stockholm. Foto: Anders Löwdin.

Länkar:
Vad är Graffiti? Grafittiforskning på vetenskaplig grund.
Riksteaterns Art of the streets

Bloggat:
Kulturbloggen – Art of the Streets 2011 – bilder

Media:
SvD – Polisen bluffade om gripna klottrare
SvD – Polisen varnade för graffititurné
SvD –Nätstorm efter stoppad graffitireklam

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….