”I den lilla del av Storstockholm som ligger innanför tullarna sker ungefär 70 procent av alla resor med kollektivtrafik. Där vill landstinget nu ersätta busslinjer med spårvagnar. Det kommer kosta minst 40 miljarder och öka kollektivresandet med kanske en procentenhet.”

Detta skriver Per Wirtén i Dagens Arena idag. Citatet ovan pekar på ett dilemma. De ansvariga politikerna vill bygga ut kollektivtrafiken där den gör minst nytta. De ansvariga politkerna är i det här fallet moderater som har svårt att se utanför tullarna.

I syfte att öka kollektivresorna vill moderaterna hellre ha spårvagnar i innerstaden än bussar. Det kostar mycket skattepengar och ger lite tillbaka. Det är svårt att förstå logiken i detta. Helt klart har det moderata trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm fingrarna för långt ner i spårvagnslobbyns godispåsar ….

Stockholm växer så det knakar och alla kan inte bo i innerstaden. Flera regionala centra behövs och dessa behöver fungerande kollektivlösningar. Kommunerna i nordost behöver bra lösningar liksom dem i sydväst. Men det verkar som om de får vänta. Moderaternas prioritering ligger på innerstaden och stomnätsstrategin och planerna på att byta ut de blå bussarna mot spårvagnar.

Bloggat:
Helene Hellmark Knutsson – På tal om att slösa med skattemedel

Media:
Svd Dragkamp om trafikpengarna
ETC En havererad kollektivtrafik
SvD Dyra spårvägar ger få nya resenärer
SvD S öppnar för ny t-banelösning

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….