När kommunal äldreomsorg blir privat

2016-12-20T21:10:14+00:00 7 Nov 2011|Stockholm|Kommentarer inaktiverade för När kommunal äldreomsorg blir privat

Det är så sorgligt att läsa högste ansvarig politiker i Stockholms stad, äldreborgarrådet Joakim Larsson orera i DN’s Stockholmsdebatt om att det nu är dags att göra allt för att förhindra att äldre far illa.

Det är så dag nu, dristar jag mig att skriva. Nu när detta är ute i media och folket frågar sig vad moderaterna håller på med. Då kommer högste ansvarig dragandes med frågor såsom ”Hur är ledarskapet? Är bemanningen tillräckligt hög? Uppfyller aktören det som har utlovats?”

Dessa frågor har många äldre och anhörig länge kunnat svara på. Ledarskapet är inte bra. Nej, bemanningen är inte tillräckligt hög och vårdgivaren uppfyller inte avtalet är de enkla och jobbiga svaren.

Trots Joakim Larssons vacka nyskrivningar såsom ”kvalitetsupphandlingar” brister det på många håll. Våra gamla får ligga och plågas. Attendo Care’s Vintertullen, Carema’s Koppargården och det senaste tillskottet till vanvården av våra äldre, Carema’s (återigen) Tallbohov är bara toppen på isberget. När vinst går före vård så blir det så här.

Ska vi ha stora privata aktörer i välfärdssektorn måste vi kunna skriva bra avtal som garanterar en god bemanning och kollektivavtalsliknande villkor. Möjligheten för anställda att uppmärksamma anhöriga, politiker, media och allmänhet på brister i vården är också avgörande för att upprätthålla hög kvalitet. Att meddelarfriheten för medarbetarna begränsas när kommunalt driven verksamhet går över i privat regi är mycket oroande för de äldre och för främjandet av ett fritt informationsutbyte. De anställda i upphandlad verksamhet ska vara tillförsäkrade samma meddelarfrihet som i kommunal verksamhet.

Det finns mycket att göra för att förbättra omsorgen om de äldre, herr äldreborgarråd Joakim Larsson. Det är dags att du börjar visa upp lite resultat, lite handling istället för vackra ord ….

Bloggat om detta:
Världens eko – Medborgarnas obegripliga tålamod

Länkar:
Kommunal – Unikt avtal för meddelarfrihet inom privat vårdföretag
Gör som Capio! Skriv kollektivavtal om meddelarfrihet

Media:
SVT – Hemliga chefsbonusar på äldreboenden
DN – Joakim Larsson – Nu ska vi göra allt för att förhindra att äldre far illa
DN – Caremas bonussystem får ny kritik

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….