Egypten – Facebook-Twitter-YouTube revolutionen

2016-12-20T21:10:17+00:00 5 Feb 2011|internationellt, opinion|1 Comment

Protesterna är inne på det tolfte dygnet. Pressen mot Egyptens president Hosni Mubarak och hans parti NDP, National Democratic Party ökar. Men än så länge har landets ledning bara genomfört eftergifter av kosmetisk natur. Nu meddelar BBC att ledningen för NDP avgår, bland andra Safwat el-Sharif och presidentens son Gamal Mubarak och egyptisk stats-tv meddelar samtidigt enligt BBC att president Mubarak inte har avgått som partiledare. Inga större framsteg med andra ord och inget oppositionen kommer att nöja sig med.

Den egyptiska underrättelsetjänstens chef Omar Suleiman, numera utnämnd till vicepresident, har betraktats av omvärlden som kandidat till presidentposten. Det ska mycket till för att det oppositionella Egypten ska lita på honom. Nyligen sas det att han hade utsatts för ett mordförsök. Det visade sig vara fel och är rätt typiskt för situationen just nu. Mängder med obekräftade uppgifter och rykten. Desinformation tillhör regimens vapen mot de oppositionella.

Detta har varit de unga männen och kvinnornas revolution, framgångsrikt koordinerad via Facebook och Twitter. Det här är inget NDP och Mubaraks män någonsin råkat ut för förut. De fortsätter att tala till de oppositionella på Tahrir Square som om de talade till barn eller mindre begåvade. De vädjar till dem att gå hem och de manar till “deras föräldrar” att “ta hem era barn”.

Man har från de styrandes sida inte dragit sig för något, man har försökt med våld, med desinformation och med små eftergifter. Men man rår inte på Internet och socialmedia.

Det är otroligt berikande att följa twitterflödena från Egypten. Några av mina favoriter är NevineZaki, Sandmonkey, som länge rapporterades vara saknad, Selnadeem, NadiaE och BloggerSeif.

Detta uppror mot överheten och förtryckets Egypten har sannolikt inte varit möjligt utan Internet och social media. – Mobs and Democracy: The Facebook-Twitter-YouTube Revolution

Aktuella twitterflöden:

# HerMaeness I don’t understand people’s obsession over how many Muslim Brotherhood’s are in Tahrir. They’re a part of our community, but if they (1/2) 8:12 AM Feb 4th via Chromed Bird Retweeted by Hwahab and 6 others – cont.

# HerMaeness so much as try to use this to their advantage, I think we’ve proven we can crack down on anyone who threatens our freedom. #Jan25 (2/2) 8:13 AM Feb 4th via Chromed Bird Retweeted by Hwahab and 5 others

Blogg:
#Jan25 Social Media Blocks Increase in Egypt
The Ali Seif Daily
Standoff between pro-change and pro-Mubarak demos at Tahrir

Media:
AB – ”Viktigt att hedra journalisternas insatser”
AB – ”Våra protester förändrar inget”
AB – NDP:s elit tvingas gå
Svd – Följ händelserna i Egypten 5/2
SvD – Spionchef kan bryta dödläget
SvD – Mubarak mångmiljardär med hemliga konton utomlands
DN – Ett moln av oro över torget

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , eller annat intressant. Läs även NetRoots ….

One Comment

  1. […] RättRött anser att Egypten är på rätt väg, Westerholm anser att Väst är i limbo, Anders Löwdin om Facebookrevolutionen och Ola Möller om torteraren som […]

Comments are closed.